Anda Čakša atbalstīja gaidāmo "ātrās palīdzības" reformu

© Foto : baltnews.lvNeatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatliekamās ātrās palīdzības reformas mērķis ir padarīt medicīnas pakalpojumu "pieejamāku", paralēli paceļot mediķu algas, apgalvo Veselības ministrijas vadītāja.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Veselības ministre Anda Čakša iestājās par ātrās palīdzības reformas aizstāvību Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pēdējo mēnešu laikā piedzīvojis vairākas izmaiņas. Tostarp, līdz gada beigām plānots dubultot dienas brigāžu skaitu, samazinot diennakts brigāžu skaitu. NMPD vadītāja Liene Cipule paskaidroja, ka 80% izsaukumu NMPD saņem diennakts gaišajā laikā. Tā, piemēram, vidēji Latvijā tiek saņemti 963 izsaukumi, uz kuriem izbrauc 188 brigādes, savukārt naktī — 243 izsaukumi, uz kuriem izbrauc 170 brigādes. Tādējādi, rodas paradokss — strādājot intensīvi dienā, mediķi saņem mazāk, nekā par mazāk smagu darbu nakts laikā.

Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша - Sputnik Latvija
Čakša: bez medicīniskās apdrošināšanas Latvijā paliks tikai 30 tūkstoši cilvēku

"Jebkuras pārmaiņas uzreiz tiek izskatītas politikas rāmjos — vai tiks uzlabota pakalpojuma pieejamība un vai tas ļaus palielināt personāla algas. Ja mēs runājam par operativitāti, tad pastāv noteiktas normas. Pilsētā nedaudz ātrāk, 15 minūšu laikā, savukārt reģionos "ātrajai palīdzībai" jāierodas pie pacienta 25 minūšu laikā. Bet tā ierodas 17 minūšu laikā. Turklāt naktīs, kad mediķiem ir mazāk darba, dežurē gandrīz tikpat liels brigāžu skaits, kāds ir dienā. Vien par 10% mazāks. Izsaukumu skaits ir četras reizes mazāks, bet maksāt par darbu nakts stundās nākas vairāk," atzīmēja Čakša.

"Resursi ir jāsadala vienlīdzīgi, lai nebūtu tā, ka dienā cilvēki pārstrādājas, bet naktī slodze ir mazāka," piebilda viņa, paskaidrojot, ka tas arī ir reformas mērķis — padarīt ātro palīdzību "pieejamāku", paralēli palielinot mediķu algas.

Taču "ātrās palīdzības" arodbiedrību pārstāvji Latvijas pilsētās nepriecājas par reformu: viņi baidās nepagūt aizbraukt pie pacientiem. Piemēram, Jēkabpilī uz 12 tūkstošiem cilvēku paliks tikai viena brigāde, savukārt Rēzeknē uz visu pilsētu un lauku teritorijām — divas mašīnas, kuras turklāt veic steidzamus pārvadājumus no Rēzeknes slimnīcas uz Daugavpils un Rīgas slimnīcām.    

Ziņu lente
0