Kur dodas mācīties Latvijas studenti, kuri paņēmuši studiju kredītu

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasStudenti
Studenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienīgā banka Latvijā, kura izsniedz kredītus ar valsts galvojumu, SEB pastāstīja, kādas specialitātes un augstskolas izvēlas studenti, kuri nolēmuši studēt par maksu.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Pērn mācību, jeb studiju kredītu ar valsts galvojumu saņēma gandrīz 1600 Latvijas studentu par kopējo summu, kura pārsniegusi astoņus miljonus eiro. No tiem gandrīz 850 tūkstoši eiro tika piešķirti studentiem, kuri devās mācībās uz ārzemēm, par populārākajām valstīm kļuva Lielbritānija un Nīderlande, kā arī ASV, Zviedrija, Dānija un Igaunija, raksta rus.db.lv ar atsauci uz SEB bankas datiem.

Šogad valsts galvotos kredītus studentiem atkal piedāvā tikai SEB banka: pieteikumi aizdevuma saņemšanai tiek pieņemti no 20. augusta līdz 27. novembrim, no sākuma studentam jāiesniedz pieteikums savā augstskolā un pēc apstiprinājuma saņemšanas jādodas uz banku. Kredīti ir pieejami studentiem, kuri nolēmuši mācīties ne tikai Latvijā, bet arī citā valstī: no pērn izsniegtajiem aizdevumiem 36 bija paredzēti studiju maksas segšanai, savukārt 44 — ikdienas tēriņiem ārzemēs. Apmēram trešdaļu kredītu saņēma studenti, kuri nolēmuši mācīties Lielbritānijā. Tāpat studenti izvēlas Nīderlandi, ASV, Zviedriju, Dāniju un Igauniju. Populārākās nozares — medicīna, māksla, finanses, Informāciju tehnoloģijas un citas specialitātes.

Krievijas vēstnieks Latvijā Lukjanovs - Sputnik Latvija
Lukjanovs: aizliegums studēt krievu valodā Latvijas augstskolās - dāvana KF budžetam

Kā paziņoja SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars, saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, ap 40% vietu Latvijas augstskolās tiek apmaksāti no valsts budžeta, pārējie studenti ir spiesti maksāt par mācībām paši. Visbiežāk Latvijā valsts galvotā kredīta pieteikumus iesniedz Latvijas Universitātes, Rīgas tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes studenti. No kopējā 2017. gadā izsniegto aizdevumu apjoma 84% ir studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, savukārt 16% — studentu kredīti ikdienas izdevumiem. Vidējā kredīta summa sastāda apmēram 5,5 tūkstošus eiro.

Visbiežāk kredīta pieteikumus iesniedz studenti, kuri apgūst humanitārās, sociālās un eksaktās zinātnes, piemēram, jurisprudenci, ekonomiku un finanses, psiholoģiju, sabiedriskās attiecības, pedagoģiju, uzņēmējdarbības vadību.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, 126 cilvēki šogad iestājušies Krievijas augstskolās. Un, ja padomju laikā priekšroka tika dota latviešiem kā nacionālai mazākumtautībai, šobrīd šīs kvotas izplatās uz visiem Latvijas iedzīvotājiem. Jo tur, kur Krievijas skolēns atduras pret konkursu ar divdesmit cilvēkiem uz vienu vietu, Latvijas iedzīvotājam nākas uzvarēt tikai vienu, maksimums piecus pretendentus. Pērn kvota sastādīja 85 vietas, savukārt sākās programma ar 15 vietām. Uz 126 vietām pretendēja 245 cilvēki. Lielākie konkursi bija kultūras un mākslas jomā, it sevišķi aktieru un režisoru fakultātes.

Kopumā 2018. gadā 12. klasi pabeidza apmēram 14 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Latvijas augstskolās 2017. gadā iestājās 27 tūkstoši cilvēku. Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri iestājās ārvalstu augstskolās, 2017./2018. gadā palielinājies, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 23%, sasniedzot apmēram 7600 cilvēku.    

Ziņu lente
0