Arodbiedrība: ātrās palīdzības brigāžu samazināšana novedusi pie konfliktiem ar pacientiem

© Sputnik / Sergey MelkonovNeatliekamās palīdzības dienests
Neatliekamās palīdzības dienests - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatliekamās palīdzības nakts brigāžu skaita samazināšanas dēļ pacienti ir spiesti ilgāk gaidīt palīdzību, kā rezultātā pēc tam rodas konflikti ar mediķiem, kuri ierodas uz izsaukumu, paziņoja arodbiedrībā.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pieprasa no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) atteikties no nakts brigāžu skaita samazināšanas plāniem Latgalē, Vidzemē un Zemgalē. Šajā sakarā arodbiedrība uzsāks kolektīvā interešu strīda procedūru, raksta Dienas Bizness.

Pēc arodbiedrības vadītāja vietnieces Līgas Bāriņas sacītā, NMPD vadības sarīkotās reformas novedušas pie tā, ka pacientiem nākas ilgāk gaidīt neatliekamās palīdzības ierašanos, it sevišķi reģionos. "Tas izraisa pastāvīgus konfliktus starp mediķiem un pacientiem, taču mediķi apzinās, ka diennakts brigāžu samazinātā skaita dēļ problēma šobrīd nav efektīvi risināma," sacīja arodbiedrības pārstāve.

Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Slimojiet dienā: Jēkabpilī neapmierināti ar NMPD grafika izmaiņām

Brigāžu skaita samazināšana un pilnvērtīgu nakts maiņu likvidācija novedusi pie papildus grūtībām arī NMPD darbiniekiem. Piemēram, pēc deviņiem vakarā daudzi ātrās palīdzības darbinieki nevar nokļūt līdz mājām, jo vairs nekursē sabiedriskais transports, un viņi ir spiesti nakšņot darba vietā.

Šos jautājumus LVSADA jau apspriedusi ar NMPD vadību, taču nonākt pie kompromisa neizdevās. Šī iemesla dēļ arodbiedrība pieņēma lēmumu sākt kolektīvā interešu strīda procedūru.

Saskaņā ar Darba likumu, kolektīvā interešu strīda ietvaros darbiniekiem ir jāiesniedz darba devējam savas prasības rakstiskā veidā, uz iesniegumu darba devējam ir jāsniedz atbilde trīs dienu laikā. Ja prasības tiek noraidītas, strīda izskatīšanai tiek veidota speciāla komisija, kuras sastāvā iekļauj abu pušu pārstāvjus. Ja arī komisijai neizdodas panākt vienošanos, strīds tiek risināts Darba likumā paredzētajā kārtībā.

Neatliekamās palīdzības mašīna - Sputnik Latvija
Pieaugs maksa par nepamatotu ātrās palīdzības izsaukumu

Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pēdējo mēnešu laikā piedzīvojis vairākas izmaiņas. Tostarp, līdz gada beigām plānots dubultot dienas brigāžu skaitu, samazinot diennakts brigāžu skaitu. NMPD vadītāja Liene Cipule paskaidroja, ka 80% izsaukumu NMPD saņem diennakts gaišajā laikā. Tā, piemēram, vidēji Latvijā tiek saņemti 963 izsaukumi, uz kuriem izbrauc 188 brigādes, savukārt naktī — 243 izsaukumi, uz kuriem izbrauc 170 brigādes. Tādējādi, rodas paradokss — strādājot intensīvi dienā, mediķi saņem mazāk, nekā par mazāk smagu darbu nakts laikā.

Plānotā nakts laikā strādājošo ātrās palīdzības brigāžu skaita samazināšana izraisījusi gan neatliekamās palīdzības darbinieku, gan mediķu arodbiedrības, kā arī pašvaldību vadītāju neapmierinātību. Atsevišķos reģionos jau tagad ir "baltie plankumi" — rajoni, līdz kuriem mediķi var nokļūt ne ātrāk kā 25 minūšu laikā, savukārt nakts dežūru samazināšana var novest pie tā, ka pie dažiem slimniekiem neatliekamā palīdzība brauks vēl ilgāk.    

Ziņu lente
0