Latviete šokā: katra otrā māja Mazsalacā stāv tukša – dzīvo tikai pensionāri

© Sputnik / Sergey MelkonovЗаброшенный деревянный дом на Кипсале
Заброшенный деревянный дом на Кипсале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemnieku saimniecības saimniece Ingūna Bedikere paviesojās Mazsalacā un pauda sašutumu par to, kā dzīvo vietējie iedzīvotāji, kuri pat nevar atļauties nopirkt sev Latvijas zemenes.

RĪGA, 22. augusts – Sputnik. Neliela Latvijas Mazsalacas pilsētiņa atrodas netālu no Igaunijas robežas, pie ainavu bagātās Salacas upes. Taču Ingūnas Bedikeres atmiņā Mazsalacas miestiņš palicis pavisam citās krāsās – pamestas mājas un vientuļi pensionāri. Par to visu viņa nolēma pastāstīt saviem sekotājiem Facebook.

"Esmu reālā apmulsumā… Biju daudz dzirdējusi: visi aizbrauc, lauki paliek tukši. Šodien to ieraudzīju realitātē.

Aizbraucu uz Mazsalacu. Katra otrā māja tukša. Dzīvo pensionāri. Vairāki uzaicināja padzert kafiju. Iegāju. Vieniem bērnu neesot, tuvinieku arī. Citiem — bērni ir, bet neatgriezīšoties. Tiem kuriem bērni ir par tiem priecīgi, bērni labi iekārtojušies Īrijā, Anglijā, ASV utt. Viņiem labi, bet vecāki nomiršot tepat.

Ienāk jauns vīrietis, pēc sava sunīša, kuru uzticējis kaimiņienei kamēr darbā. Jautāju, kā klājas?

— Nu tā…

Jūtu vīrietim, iespējams, ir invaliditāte. Neērti jautāt, bet veselības problēmas ir. Turpinu — ko dara?

— Palīdzot vienam mazajam zemniekam apkopt aitas.

Zinu netaktiski, bet tomēr gribās noskaidrot algu. Nu esot švaki.

— Cik švaki?

— Nu 160- 180€ mēnesī sanākot.

Es: Nopietni?

— Jā, lauksaimnieks nevarot vairāk maksāt, pats knapi velk dzīvību.

Tagad domājot kā malku nopirkt. Dzīvoklīša īre Mazsalacā 22€ mēnesī, nu vēl elektrība, telefona rēķins. Jūtu, mana sejas izteiksme paliek arvien šokētāka. Tā īsti vairs nevaru to noslēpt un nezinu, kā uzvesties, ko teikt.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Kreilis: 2000 eiro alga drīzumā pārstās būt par "kosmosu" Latvijā

Apsolu viņiem palīdzēt sagādāt malku. Kā arī ātrumā sāku domāt par iespēju vīrieti paaicināt pie sevis. Bet varēšu ar darbu nodrošināt tikai divas sezonas. Vai viņu pēc tam uz vēl divām ņems atpakaļ? Satieku vēl 4 aktīvus pensionārus. Visiem interesē: no kurienes es? Ar ko nodarbojos?

Stāstu: audzēju zemenes un citas ogas.

Viņi nopūšas: Zemenes? Jūs neticēsiet, te vairs nav kam un kur audzēt zemenes. Mēs tās nevarējām nopirkt. Bet zināt, pie mums uz svētkiem bija atbraucis ZZS pārstāvis no ZM. Un uzdāvināja divus lielus grozus pilnus ar zemenēm. Un visi viņu slavēja — nu tomēr tāds bonusiņš. Jautāju: Jūs to nopietni? Jūs priecājaties?— Ingūna, te zemenes nevarēja nopirkt, bet beigās viens tomēr atvēra kiosku, vismaz tiekam pie Polijas zemenēm.

Es: Jūs šo nopietni?

— Jā! Ingūna, atvedat lūdzu mājas zemenes, mēs nopirksim. Jums tāls ceļš līdz mums?

— Nē, man līdz jums ceļš nav tāls, Es atvedīšu, un arī ar malku palīdzēšu… "

Savu stāstu par viesošanos Mazsalacā Ingūna noslēdz ar to, ka viņa bijusi vienkārši salauzta, savukārt viņas prātā vēl ilgi griezās saruna ar vietējiem iedzīvotājiem. Sieviete centās to visu aizmirst, bet neizdevās. "Eju tālāk, gar acīm ņirb Kučinska, Danas ar koketo interviju, Dūklava, Vienotības klonu un citu solītāju ņirdzošās sejas. Iesēžos mašīnā. Salauzta no domām… Vienmuļi veros mežonīgi plaši apstrādātos lielzemnieka laukos ar Class kombainu dūcot…." — rezumēja Ingūna.

Viss ir skaisti tikai Pierīgā

Sociālo tīklu lietotāju viedoklis par to, ko uzrakstīja zemnieku saimniecības saimniece Ingūna Bedikere, stipri atšķiras – kāds viennozīmīgi atbalstīja viņas domu, bet kāds bargi kritizēja. Bija arī tādi, kuri saskatīja tajā priekšvēlēšanu retoriku (Ingūnas Bedikeres vārds figurē Latvijas Reģionu apvienības sarakstā).

Pamestais Irbenes ciems - Sputnik Latvija
Demogrāfs aprēķinājis, cik iedzīvotāji paliks Latvijā līdz 2030. gadam

Piemēram, Andris Grasis pilnībā atbalstīja Ingūnu. "100% piekrītu. Man, kā veterinārārstam, iznāk daudz braukāt riņķi. Arī ļoti tālu braucu. Pat 100-150 km no mājām. Braucu ne tikai pie zirgiem bet arī citiem mīluļiem. Latvijas laukus ik dienu redzu tieši tādus. Tas ir vājprāts. Nav laukos cilvēku, kur nu vēl dzīvnieki. Viss ir skaisti tikai ap Rīgu. Ministri jau neredz kur viņi ir iegrūduši mūsu LATVIJU," uzrakstīja Andris.

Viņu atbalstīja arī Sarmīte Vanaga: "Tas nav tikai Mazsalacā….. Tā diemžēl ir lauku realitāte….."

Savukārt Ilze Ozola nepiekrīt. "Biju nupat pa Rūjienu, Naukšēniem. Radās absolūti pretējs iespaids. Mājas sakoptas, cilvēki dzīvo un strādā, lauki apstrādāti. Un zeme lauksaimniecībai pat esot uz izķeršanu," — atzīmēja Ilze.

Līdzīgs viedoklis ir arī Ilzei Dracmanei. "Vienpusīgs un šaurs redzējums, kas notiek Mazsalacā. Reklāma par zemenēm varēja izpalikt. Situācija Latvijā ir puslīdz vienādā, gan pie jums Ogres pusē, gan Mazsalacā. Labāk būtu aizbraukuši uz Skaņo kalnu un atpūtušies! Jauku vasaras izskaņu!" — novēlēja autorei Ilze.

Pensionāri - Sputnik Latvija
ESAO: daudzi pensionāri Latvijā ir nabagi, it sevišķi sievietes

Savukārt Juris Jurka vispār nesaprata, kam bija veltīta Ingūnas publikācija "Nesapratu par ko bija raksts?! Aprunājies ar vecu cilvēku, kaut vai Tīnūžos pie veikala, arī viņš gribēs zemenes, jo ne jau zemenes vajag šiem cilvēkiem, bet parunāties! Kas attiecas par balsu pirkšanu, Mazsalaciešiem ir sava galva un spīts, mūs nevajag pataisīt par pērkamiem! Darbu piedāvāt divas sezonas, ir tas pats, kā reizi pirms vēlēšanām solīt zemenes, darbu un malku!" — pateica Juris, kurš, acīmredzami, pats ir Mazsalacas iedzīvotājs.

Ziņu lente
0