Nekādu kartupeļu un kompota: Latvijas skolās būs jauna ēdienkarte

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasОбеда в столовой
Обеда в столовой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau no 1. septembra Latvijas skolēniem kartupeļu un kompota vietā piedāvās augļus un piena produktus, tāpat mācību iestādēm atļaus ieviest veģetāriešu ēdienkartes pēc saskaņošanas ar vecākiem un dietologiem.

RĪGA, 22. augusts – Sputnik. Plānots samazināt kaloriju skaitu ēdienos, kuri nonāk Latvijas skolu ēdnīcās. Cīņas ietvaros par pareiza uztura nodrošināšanu skolēniem, kā arī bērnudārzu audzēkņiem piedāvās vairāk dārzeņu, augļu un piena, raksta avīze Diena.

Latvijas Ministru Kabinets 21. augusta sēdē apstiprināja Veselības ministrijas piedāvātas skolēnu ēdināšanas normu izmaiņas, tiek ziņots Veselības ministrijas mājaslapā. Izmaiņas Ministru Kabineta noteikumos, kuras izstrādātas, ņemot vērā uztura speciālistu un Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas, paredz ēdienu enerģētiskās vērtības samazināšanu bērnudārzu un skolu ēdnīcu ēdienkartēs. Tai pat laikā būtiski jāpieaug dārzeņu un augļu, piena un piena produktu skaitam.

Овощи - Sputnik Latvija
Tiesa neatbalsta veģetārās pusdienas Ikšķiles skolā

Neskatoties uz to, ka veselīgāku produktu, nekā makaroni un gāzētie dzērieni, iekļaušana ēdienkartē ir solis pareizā virzienā, eksperti pauž šaubas par bērnu spējām ātri pielāgoties jaunajam uzturam – daudzi vienkārši nav pieraduši ēst bietes, kāpostus vai pupiņas.

Sāpīgs paliek jautājums arī par atjaunotā skolu ēdnīcu "pārtikas groza" cenu – dārzeņu un augļu daļas palielināšana novedīs arī pie pusdienu vērtības palielināšanās. Veselības ministrija šajā sakarā piedāvā palielināt valsts finansējumu ēdināšanai skolās, kas prasīs 6-7 miljonu eiro piešķiršanu no budžeta. Meklēt papildus budžeta līdzekļus nāksies jau nākošai valdībai.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra statistiku, vairāk nekā ceturtdaļa Latvijas trešās klases skolēnu cieš no liekā svara vai aptaukošanās. Savukārt dārzeņu īpatsvars skolēnu uzturā ir ļoti zems – ikdienā tos ēd vien 17,9% pirmklasnieku. Turklāt bērnu ikdienas fiziskā aktivitāte ir neliela. Praktiski visās aptaujātajās skolās (95,8%) ir sporta zāle, taču tikai 38% skolu ļauj skolēniem izmantot to ārpus stundām.

Ziņu lente
0