Namejs 2018: "nekārtības" Jēkabpilī un Valmierā sāksies piektdien

© Latvijas armija / SG Ēriks KukutisМеждународные военные учения Saber Strike в Латвии
Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Sacelšanās apspiešanas" mācību ietvaros Valsts Robežsardze, tostarp, atjaunos robežkontroli uz Igaunijas robežas.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Visā Latvijas teritorijā sākusies plaša aizsardzības spēju pārbaude – militārās mācības Namejs 2018. nākamo divu nedēļu garumā Latvijas iedzīvotājiem nāksies rēķināties ar paaugstinātu karavīru klātbūtni ārpus poligonu un bāzu robežām: militārais transports būs uz ielām, lidmašīnas gaisā, kuģi uz ūdens, raksta nra.lv.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Manevri Namejs 2018: kā Latvija gatavojas pilsoņu karam

Jau 20. augustā NBS sāka apziņošanas sistēmas efektivitātes un personāla ātrās reaģēšanas spēju pārbaudi bīstamas situācijas gadījumā. Kā paskaidroja Aizsardzības ministrijas preses dienestā, esošais uzdevums ir pārbaudīt, cik lielā mērā kaujas vienību vadība ir spējīga saņemt un izdot pavēles, vadīt operāciju. Tāpat ir jāizmēģina vienību spēju doties uz apsargājamiem objektiem.

Pārējās šī mācību scenārija detaļas atklātas netiek. Tostarp nav zināms, kurā manevru fāzē tiks inscenēts konflikts.

Viens no scenārijiem paredz "masveida nekārtību apspiešanu" — "nemieri" sāksies Valmierā un Jēkabpilī šo piektdien. Sākumā par nekārtībām parūpēsies Valsts policija, tai palīdzēs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Kad ar policijas spēkiem kļūs par maz, savukārt "vietējie incidenti pāraugs plašākā konfliktā", iejauksies karavīri.

Kā apgalvo Aizsardzības ministrija, civiliedzīvotājus šīs mācības īpaši neskars, jo notiks ierobežotā teritorijā. Iespējams troksnis.

"Nekārtību apspiešanas" laika periodā tiks atjaunota robežkontrole uz Igaunijas robežas, jo, saskaņā ar scenāriju, "no citas valsts var ierasties Latvijai naidīgi spēki".

Tiks pārbaudīta Robežsardzes un Zemessardzes mijiedarbība, kā arī dienestu reaģēšanas ātrums.

Starptautiskās militārās mācības Saber Strike Latvijā - Sputnik Latvija
Mācības Namejs 2018 piesaista pat uzņēmējus

Kopumā "Namejs" mācībās liela uzmanība tik veltīta komunikācijai un mijiedarbībai. Iesaistīti privātie uzņēmēji – tiks pārbaudīt viņu spēja izpildīt mobilizācijas prasības. Noslēgti vairāki simti līgumu ar zemes īpašniekiem, lai armija varētu brīvi pārvietoties pa viņu teritoriju. Ja privātajam īpašumam tiks nodarīts kaitējums, iedzīvotājus lūdz ziņot NBS.

Militārpersonas sola izskatīt katru iesniegumu. Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, mācības "Namejs 2018" notiek visā valsts teritorijā no 20. augusta līdz 2. septembrim. Tie ir lielākie Latvijas NBS manevri mūsdienu valsts vēsturē – kopumā manevros piedalīsies gandrīz desmit tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0