Medicīniskās marihuānas legalizācija: Valsts policija - par, Veselības ministrija - pret

© Foto : CMElixirsМарихуана
Марихуана - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Marihuāna turpina ieņemt stabilas līderpozīcijas Latvijas narkotiku tirgū, un Valsts policija neiebilst pret tās legalizēšanu medicīniskos nolūkos.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Valsts policijai nebūtu īpašu iebildumu pret marihuānas klātbūtni medikamentu sastāvā, taču šis jautājums ir Veselības ministrijas kompetencē, paziņoja Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Nelegālo narkotiku apgrozījuma apkarošanas nodaļas priekšnieks Sandris Radziņš, vēsta Mixnews.lv.

Viņš uzskata, ka sabiedrībā nepareizā virzienā izvērsusies diskusija par marihuānas legalizēšanu medicīniskos nolūkos – legalizācija paredz marihuānas klātbūtni medikamentos, nevis tās smēķēšanu.

Marihuāna - Sputnik Latvija
Daugavpilī likvidēta neliela marihuānas siltumnīca

Radziņš atzīmēja, ka marihuāna turpina ieņemt stabilas līderpozīcijas Latvijas narkotiku tirgū: šī gada sešos mēnešos tā tika konfiscēta 416 reizes, pirms gada sešu mēnešu laikā – 459 reizes. Šogad tika reģistrēti 15 noziegumi, kas saistīti ar marihuānas audzēšanu, un tas ir apmēram tikpat, cik pērn. Tāpat tika konfiscēti 24 kilogrami izžāvētas marihuānas, bet nežāvētā veidā — aptuveni 10 kilogramu. 2017. gada pirmajā pusgadā izžāvētā veidā konfiscēti 17,6 kilogrami, bet nežāvētā — 54 kilogrami.

2015. gadā Saeima noraidīja iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu ar piedāvājumu legalizēt marihuānas lietošanu. Taču pēc tam, kad šī gada jūlija beigās Gruzijas Konstitucionālā tiesa pieņēma lēmumu par marihuānas izmantošanas legalizēšanu, Latvijas IeM paziņoja, ka ir gatavi sabiedrības diskusijai par "legalizācijas" plusiem un mīnusiem. Latvijas veselības ministre Anda Čakša tomēr uzskata, ka, kaut arī marihuānas efektivitāte noteiktu diagnožu gadījumos ir pierādīta, Latvijas sabiedrība tās legalizācijai pagaidām nav nobriedusi.

Medikamentus uz kaņepju bāzes izraksta cilvēkiem, kuri cieš no epilepsijas, vēža, sklerozes un HIV/AIDS. Marihuānas lietošana medicīniskos nolūkos ir atļauta Vācijā, Itālijā, Beļģijā, Horvātijā, Čehijā, Nīderlandē, Somijā, Rumānijā un Spānijā.

Ziņu lente
0