Josifs Korens aicinājis Zakerbergu attīrīt Facebook no neofašistiem

© фото из личного архиваJosifs Korens
Josifs Korens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Antifašistiskās komitejas līdzpriekšsēdētājs, starptautiskās kustības "Pasaule bez nacisma" prezidija loceklis Josifs Korens komentēja ziņu par to, ka Facebook atvainojies un atjaunojis Waffen SS Latviešu leģionam veltīto lappusi.

RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Latvijas Antifašistiskās komitejas līdzpriekšsēdētājs, starptautiskās kustības "Pasaule bez nacisma" prezidija loceklis Josifs Korens intervijā radio Sputnik pastāstīja, ka sociālā tīkla Facebook grupu "Foto un stāsti par Latviešu leģionu un Latviešu karavīriem 2 PK" radījuši latviešu nacionālisti, kuri glorificē un pasludina par varoņiem Waffen SS latviešu leģionārus, apgalvojot, ka viņi esot cīnījušies par Latvijas brīvību un neatkarību, vēsta Sputnik Igaunija.

Viņš atgādināja, ka Nirnbergas tribunāls atzina Waffen SS par noziedzīgu organizāciju, jo tieši esesieši slepkavoja civilos iedzīvotājus koncentrācijas nometnēs. "Ir arī ANO rezolūcija par nacistiskās pagātnes glorifikācijas nepieļaujamību. Taču, acīmredzot Facebook Eiropas sektorā darbinieki ir ieinteresēti, lai tā notiktu," — uzsvēra Korens.

Latvijas Antifašistiskās komitejas līdzpriekšsēdētājs vērsās pie Facebook vadītāja Marka Zakerberga draugiem, paziņām, tuviniekiem, kolēģiem un visiem, kuri ar viņu tiekas, un lūdza pavaicāt viņam: "Vai patiešām nacionālais lepnums nemostas šajā brīdī, lai pārtrauktu jebkurus centienus slavināt SS?"

Starptautisko tiesību pārkāpums

Iepriekš vēstīts, ka augusta sākumā Facebook slēdza grupu "Foto un stāsti par Latviešu leģionu un Latviešu karavīriem 2 PK" par Waffen SS kaujiniekiem, kuri cīnījās nacistiskās Vācijas pusē. Lapā bija publicēti simtiem latviešu SS leģionam un latviešu karavīriem II Pasaules karā veltītu materiālu un liels skaits arhīva fotogrāfiju. Grupai bija aptuveni 3,3 tūkstoši abonentu. Nesen Facebook atjaunoja lapas darbību, materiāli saglabāti pilnā apjomā. Sociālā tīkla pārstāvis atvainojies par "pieļauto kļūdu".

Facebook - Sputnik Latvija
Facebook atvainojies un atjaunojis leģionāriem veltītās lapas darbu

SS latviešu leģionu no divām grenadieru divīzijām izveidoja nacistiskās Vācijas vadība Otrā pasaules kara gados okupētās Latvijas teritorijā. Tā rindās bija aptuveni 150 tūkstoši cilvēku.

SS, tāpat kā SD, gestapo un nacionālsociālistiskā vācu partija, atzīts par noziedzīgu organizāciju Nirnbergas procesa laikā, kad tika spriesta tiesa pār galvenajiem nacistiskajiem kara noziedzniekiem. Tāpat par noziegumiem pret cilvēci atzīta koncentrācijas nometņu radīšana, kas cita starpā tika organizētas arī ar SS spēkiem.

Juriste, ārpolitikas zinātņu maģistre Olga Suharevska atgādināja, ka Nirnbergas tribunāla lēmumi ir starptautisko tiesību sistēmas un ANO pamatprincipu neatņemams elements, ko atzīst visi globālā foruma locekļi.

Krievijas Ārlietu ministrija regulāri aicina Eiropu pievērst uzmanību vairāku valstu centieniem "pievērt acis uz augošajām neonacistiskajām tendencēm, sistemātiskiem vandālisma aktiem, kas vērsti pret Otrā pasaules kara laiku pieminekļiem un apbedījuma vietām.    

Ziņu lente
0