Militārās izlūkošanas un drošības dienests iegūs piekļuvi ārzemnieku personas datiem

© Sputnik / Игорь ДегтяревDokumenti
Dokumenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā dzīvojošie ārzemnieki riskē nonākt Militārās izlūkošanas dienesta redzeslokā: Aizsardzības ministrija gatavo grozījumus, kuri specdienestam sniegs piekļuvi personas datiem.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrija sagatavojusi tiesību aktu grozījumus, kuri paredz, ka Militārās izlūkošanas un drošības dienestam (MIDD) būs pieejas tiesības datu bāzēm, kurās glabājas informācija par valstī ieceļojušajiem ārzemniekiem, vēsta Mixnews.lv.

MIDD varēs caurskatīt datus par ārzemnieku personīgajiem dokumentiem un viņu transportlīdzekļiem. Turklāt specdienestam piešķirs pilnvaras labot un dzēst konkrētus ziņojumu Šengenas informācijas sistēmā. Lēmums par ziņojumu pievienošanu vai izdzēšanu Šengenas informācijas sistēmā pieņems operatīvais darbinieks.

Eiropas Parlaments - Sputnik Latvija
Eiropas Parlaments apstiprinājis ārvalstnieku kontroles jauno sistēmu

Šobrīd MIDD ir vienīgā valsts drošības iestāde un operatīvais subjekts, kurai nav pieejas tiesību ziņojumiem Šengenas sistēmā.

Tāpat ministrija sagatavojusi vīzu nosacījumu grozījumus, kuri paredz, ka MIDD būs tiesības saņemt informāciju par ārzemniekiem, kura glabājas Valsts vīzu sistēmā.

Latvijas Aizsardzības ministrijā uzskata, ka grozījumi veicinās sabiedrības kārtības un drošības pastiprināšanu.

MIDD piedāvāja iekļaut Imigrācijas likumā grozījumus, saskaņā ar kuriem tas sniegs informāciju par ārzemnieku tiesībām ieceļošanai Latvijā un uzturēšanos valstī jau 2016. gadā.

Pagaidām kompetentās iestādes, uz kuru slēdziena pamata drīkst pieņemt attiecīgus lēmumus, ir Drošības policija, Satversmes Aizsardzības birojs, Valsts policija un attiecīgie dienesti ārzemēs.    

Ziņu lente
0