Sāpes un cerības: kā sveica autobraucienu "Par krievu skolām"

© Foto : Русский Союз Латвии / Виталий ДроботAutobrauciens "Par krievu skolām"
Autobrauciens Par krievu skolām - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjera amata kandidāts no Latvijas Krievu savienības Andrejs Mamikins dalījās iespaidos no auto izbrauciena "Par krievu skolām", kurš notika pagājušajās brīvdienās.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Gandrīz astoņsimt kilometru šķērsoja auto izbrauciena "Par krievu skolām" dalībnieki, kuru sarīkoja Latvijas Krievu savienība (LKS) aizritējušajās brīvdienās, 11. un 12. augustā. LKS sarīkoja mītiņus piecās pilsētās: Daugavpilī, Rēzeknē, Zilupē, Jēkabpilī un Aizkrauklē.

Latvijas Krievu savienības premjerministra amata kandidāts, eirodeputāts Andrejs Mamikins publicēja atskaiti par katru brauciena dienu Facebook vietnē.

Pirms starta politiķis pateicās visiem par sniegto atbalstu.

"Tas piešķir milzu spēku! Paldies Jums! Mūsu ir daudz. Kopā esam spēks. Un neviens, izņemot mūs pašus, nespēs mūsu valsts dzīvē ienest pašu galveno cilvēkam — tā ir cieņa.

Otrkārt, vēlos pateikt paldies mūsu nedraugiem. Tas, ka viņi liek šķēršļus mūsu ceļā, arestē mūsu draugus, aizliedz rīkot mītiņus un tikšanās un pat sūta atklātus draudus (es pats šodien arī saņēmu) — tas viss tikai stiprina mūs mūsu taisnībā. Mēs ejam pareizu ceļu. Jo ar mums ir taisnība. Un tas piedod vēl vairāk spēka," uzrakstīja Mamikins un uzaicināja visus pievienoties izbraucienam.

Sestdien izbrauciena kolonna veiksmīgi ieradās Daugavpilī. Tiesa, pie iebraukšanas pilsētā krievu skolu aizstāvjus sveica pastiprināta policijas vienība. Kārtības sargi ar svelmi izpētīja kolonnu. Pats Andrejs Mamikins piesaistīja policijas uzmanību ar to, ka novietoja mašīnu nevis piecu metru attālumā no gājēju pārejas, bet gan četrarpus metru attālumā.

"Taču kopumā viss ir labi. Mītiņš aizritēja uz "urā", un otra valsts lielākā pilsēta nedivdomīgi paziņoja: krievu skolām — būt!" stāsta eirodeputāts.

Pēc Daugavpils dalībnieki devās uz Rēzekni, tur mītiņš norisinājās Festivāla parkā, pretī GORS centram. Kā norādīja Mamikins, atnāca daudz nevienaldzīgu vecāku, un pats galvenais — daudz skolēnu.

"Izglītības nākotne — tā ir gan sāpe, gan cerība," uzrakstīja eirodeputāts.

Zilupē uz mītiņu pilsētas centrālajā parkā ieradās vairāk nekā pusotrs simts cilvēku — tas ir katrs desmitais pilsētas iedzīvotājs.

"Te, simts procentu krievu pilsētiņā, cilvēkiem sāp tas pats, kas Rīgā: skolu izglītības valoda, nepilsoņu problēma (Zilupē viņi ir, un viņu ir attiecīgi daudz), sliktās attiecības ar Krieviju (līdz robežai divi kilometri pa taisno), un daudziem radinieki dzīvo burtiski pāris kilometru attālumā otrpus robežai.

Es nebūt neesmu pirmo reizi Zilupē. Taču vakar kārtējo reizi pārliecinājos cilvēku patiesīgumā un atvērtumā," uzrakstīja Mamikins.

Otrajā dienā Jēkabpilī krievu skolu aizstāvjiem pievienojās patiesi ceļu un piedzīvojumu cienītāji — baikeri.

Savukārt noslēdzās auto izbrauciens netālu no Aizkraukles, uz kāpas pašā Daugavas vidū.

"Atcerējāmies Brodski, jo drīzumā rudens, apkaimē viss mainīsies. Iedzērām tieši par rudens pārmaiņām un pirmā saraksta uzvaru vēlēšanās — izdzērām tikai un vienīgi ābolu sulu no Aizkraukles domes deputātes Ludmilas Ušakovas dārza. Jo visi taču pie stūres," pastāstīja Mamikins.

Kandidāts pateicās visiem, kas sniedz atbalstu partijai un tic, ka tā iekļūs Saeimā.

"Jūsu patiešām ir ļoti daudz. Paldies jums par to. Un mēs jūs nepievilsim!" sola Andrejs Mamikins.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, krievu skolu aizstāvji turpina rīkot protesta akcijas pret vidējās izglītības reformu. Turklāt krievu aktīvistiem nākas saskarties ar nebijušu specdienestu spiedienu.    

Ziņu lente
0