Latvijai nepieciešama piena banka: ik gadu tūkstotis bērnu piedzimst priekšlaicīgi

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasBērns
Bērns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Rumānija palikušas pēdējās valstis Eiropas Savienībā, kurās jaundzimušie nevar saņemt piekļuvi donoru krūts pienam.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Katram piektajam priekšlaicīgi dzimušajam bērnam Latvijā nepieciešams donoru piens, vēsta portāls skaties.lv.

Jau septembrī mātes piena analizators, kurš iegādāts par naudu, kas savākta kampaņas laikā "Dod spēku vismazākajam", tiks uzstādīts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Tas ir liels sasniegums, taču līdz krūts piena bankas izveidošanai vēls ir jānoiet tāls ceļš.

Жители Бауски с детскими колясками - Sputnik Latvija
Nevēlos precēties: četri no desmit Latvijas bērniem piedzimst ārlaulībā

Savā pieredzē dalījās priekšlaicīgi dzimušo dvīņu māte Inga Hofmane. Viņi piedzima 33 grūtniecības nedēļā, viens svēra pusotru kilogramu, otrs 1,7 kilogramus. Diemžēl, pašai Ingai piena abiem bērniem nepietika — un tā ir ļoti bieži sastopama problēma priekšlaicīgu dzemdību gadījumā, jo sievietes ķermenis vēl nav sācis izstrādāt pienu, turklāt stress var negatīvi ietekmēt tā apjomu.

"Līdz neesi ar to saskāries, tu nezini kā tas ir, cik tas ir grūti, kādi tie ir pārdzīvojumi," pastāstīja Hofmane. Tagad Inga un viņas bērni dzīvo labi un laimīgi.

Donoru skaits būtu pietiekams

Neonatoloģe Amanda Smildzere norāda, ka katru gadu vairākiem simtiem priekšlaicīgi dzimušo bērnu Latvijā nepietiek ar mātes pienu.

Bērns - Sputnik Latvija
Tikai divas trešdaļas bērnu Latvijā piedzimst veseli

"Ja nav mammas piena, tad nākamā iespēja ir donoru piens," saka Smildzere.

Latvija un Rumānija palikušas pēdējās valstis Eiropas Savienībā, kurās jaundzimušie nevar saņemt piekļuvi donoru krūts pienam, jo nav izveidota speciāla banka. Neonatoloģe norāda, ka mātes piena donoru skaits būtu atrodams pietiekamā daudzumā.

"Ja sieviete redz, ka viņai piens ir daudz un paliek pāri, tad viņa visbiežāk ir gatava piedalīties, ziedot pienu mazajiem bērniem," norāda Smildzere.

Pirms sieviete kļūs par donoru, jāveic pārbaudes un testi. To visu paredz piena bankas procedūra, kur piens tiek uzglabāts un sagatavots sekojošai nodošanai. Taču, lai šāda banka darbotos, nepieciešams dārgs aprīkojums.

Galvenais aparāts — piena analizators — Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā jau būs, līgums ir noslēgts, piegāde gaidāma mēneša laikā.

Дети на карусели. Праздник шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Demogrāfs: Latvija izmirst, jo ģimenes nevēlas laist pasaulē otro bērnu

Bērnu slimnīcas fonda valdes vadītāja Liene Dambiņa pateicās visiem ziedotājiem, kuru atbalsts palīdzēja iegādāties analizatoru. Projekts turpinās, jo jāiegādājas vēl daudz iekārtu piena bankas izveidei: lielas saldēšanas iekārtas, sterilizators, īpašas pudeles, aprīkojums, kuru nodos potenciāliem donoriem, pudeļu marķējums un tā tālāk.

Klīnikā cer, ka nepieciešamo aparatūru varēs iegādāties un uzstādīt dažu gadu laikā. Pēc bankas atvēršanas tās ikdienas apkalpošanu apmaksās Veselības ministrija.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, tikai divas trešdaļa bērnu Latvijā piedzimst veseli.    

Ziņu lente
0