Simts vasaras dienas: Latvijas laikapstākļi uzstāda rekordus

© pixabayПара на велосипеде
Пара на велосипеде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Globālā sasilšana pagarinājusi Latvijas vasaru par 17 dienām – tā sākas arvien agrāk un arvien vēlāk beidzas.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Latvijas vasara varētu kļūt par ilgāko meteoroloģisko novērojumu vēsturē, vēsta Press.lv.

Par meteoroloģisko vasaru Latvijā sauc laika posmu, kad vidējā diennakts gaisa temperatūra sāk pārsniegt +15 grādus. Meteoroloģiskās vasaras sākums Latvijā šogad bijis agrākais visā meteoroloģisko novērojumu vēsturē – vietām, tostarp, Rīgas centrā, tā iestājusies 7. maijā – apmēram par mēnesi agrāk, nekā parasti.

Лавандовое поле в окрестностях села Тургеневка Бахчисарайского района Крыма. - Sputnik Latvija
Euractiv: fermeri iesūdzējuši tiesā Eiropas Savienību globālās sasilšanas dēļ

Tādējādi otrdiena, 14. augusts, Rīgā kļūs jau par simto vasaras dienu. Lielākajā Latvijas teritorijas daļā 100.vasaras diena iestāsies par vienu vai pāris dienām vēlāk. Parasti meteoroloģiskā vasara ir īsāka par kalendāro, tās vidējais ilgums ir no 60 dienām Vidzemes augstienē līdz 80 dienām Zemgalē un Latvijas dienvidaustrumos. Par meteoroloģisko novērojumu vēsturē ilgāko vasaru pagaidām bijusi 2002. gada vasara, tā ilga 107 dienas, no 27. maija līdz 10. septembrim. Visilgāk – līdz 10.-12. septembrim – vasara ilga 1967., 2002. un 2009. gadā.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, meteoroloģiskā vasara katru gadu sākas arvien agrāk un beidzas vēlāk par vidējo termiņu. Pēdējo desmitgažu laikā tā kļuvusi vidēji par 17 dienām garāka.

Ziņu lente
0