Nodegušajā mežā sastopamas nāvējošas bedres: sēņotāji lūgti piesargāties

CC BY 2.0 / pixabay / Лесной пожар
Лесной пожар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sēņotājiem ieteicams apslāpēt azartu un nedoties mežā, kur nesen plosījušies ugunsgrēki, - tas var būt bīstami dzīvībai.

RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Ugunsgrēku aktīvā fāze mežos un kūdras purvos Valdgalē un Puzē ir noslēgusies, taču nav ieteicams doties turp sēņot, vēsta Rus.lsm.lv.

Ugunsgrēks Talsu novadā - Sputnik Latvija
Ugunsgrēks Talsu novadā: policija uzzinājusi patiesās dedzināšana vietas

Ugunsgrēki norimst, taču nelaimē cietušais mežs slēpj sevī draudus cilvēka dzīvībai. Ugunsgrēka laikā kūdras purvos zemē izdeg acīm neredzamas vairākus metrus dziļas bedres. Ja tajā iekļūs cilvēks, rezultāts var būt letāls. Ļoti nepatīkamu pārsteigumu var sagādāt arī koki, — ugunsgrēks iznīcina to saknes, un koki var nogāzties jebkurā brīdī.

Akciju sabiedrības "Latvijas Valsts meži" pārstāvis Andris Verners pastāstīja, ka risks var saglabāties līdz pirmajam sniegam un pat pēc sala iestāšanās nav nekādu garantiju, ka koki nekritīs.

Lai brīdinātu cilvēkus par briesmām, piektdien, 10. augustā mežos un kūdras purvos Valdgalē un Puzē perimetrā — 28,53 km – tika uzstādītas brīdinājuma zīmes, turklāt pie vairākiem ceļiem parādījušies norādījumi par to, ka iebraukšana aizliegta.

Verners aicināja Latvijas iedzīvotājus nestaigāt pa teritorijām, kur draud iespēja iekrist bedrē vai pakļūt zem krītoša koka.

Domājams, ikviens piekritīs, ka mūsu dzīve ir daudz vērtīgāka nekā sēnes un ogas, uzskata Verners.

Ugunsgrēks Talsu novadā

Informācija par ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā parādījās 17. jūlijā. Speciālisti cīnījās ar uguni dienu un nakti, taču rezultātu nebija. Ugunsgrēkam tika piešķirta paaugstinātas bīstamības kategorija, no tuvējā Stiklu ciema tika evakuēti 70 cilvēki. Ugunsgrēka likvidācijā iesaistījās ne vien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, bet arī Valsts mežu dienests, vietējo uzņēmumu tehnika, zemessargi un trīs speciālie helikopteri. Vēlāk Latvija palūdza Baltkrievijas palīdzību, kura atsūtīja Ārkārtas situāciju ministrijas helikopteru.

Пожар в Талсинском крае - Sputnik Latvija
Talsu novada ugunsgrēka dzēšanas laikā glābējs teju iebruka zemē

Tomēr sausuma un spēcīgā vēja dēļ liesmas ātri izplatījās un aptvēra mežu un kūdras purvu teritoriju vairāk nekā tūkstoš hektāru platībā. Ugunsgrēks bija redzams pat no orbītas.

Eksperti deva pesimistiskas prognozes un atzīmēja, ka ar stihiju cīnīties palīdzēs tikai stipras lietavas.

Meža ugunsgrēks ir tik viltīgs, ka dažkārt noķer savās lamatās arī profesionāļus. Iepriekš vēstīts, ka kūdras purva ugunsgrēkā Valdgales pagastā cietis glābējs, kurš ar vienu kāju trāpījis kūdrai degot radītā bedrē. Atzīmēts, ka tamlīdzīgās bedrēs var iekļūt ne tikai cilvēki, bet arī tehnika.

Ziņu lente
0