Latvijā sākušās GPS zādzības no traktoriem

© Фото: unsplash.comТрактор на поле собирает пшеницу
Трактор на поле собирает пшеницу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šovasar zagļi aizvien biežāk iekāro nevis lauksaimniecības tehniku, bet gan tās aprīkojumu.

RĪGA, 11. augusts — Sputnik. Lauksaimniecības tehnikas zagļi pārstājuši aizdzīt traktorus un kombainus – tagad viņi vienkārši noskrūvē GPS iekārtas, vēsta Baltic Course.

Lauksaimniecības tehnikas zādzības ir sena Latvijas zemnieku problēma, it īpaši rajonos, kas robežojas ar Lietuvu. Apdrošināšanas sabiedrības BALTA dati liecina, ka pēdējos gados par nozagto tehniku ik gadus tiek izmaksāta kompensācija aptuveni simt tūkstošu eiro apmērā.

Трактор на пшеничном поле - Sputnik Latvija
Latvijas traktoristi negrib dāvināt apdrošinātājiem naudu par OCTA

Taču šovasar zagļi aizvien biežāk iekāro nevis lauksaimniecības tehniku, bet gan tās aprīkojumu.

"Šī gada pirmo sešu mēnešu laikā konstatētas deviņas GPS zādzības no lauksaimniecības tehnikas, bet šajā pašā laika periodā 2017. gadā bija reģistrēta viena zādzība," – pastāstīja Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Noziegumu pret īpašumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Māris Priednieks. Zemnieki nereti atstāj bez uzraudzības ar GPS iekārtām aprīkotus traktorus, un ļaundari to izmanto.

"Mūsdienu lauksaimniecības tehnika ir aprīkota ar modernākajām iekārtām, kas ļauj to ērtāk izmantot un palīdz precīzāk veikt darbus laukā. Piemēram, daudzu jauno traktoru, miglotāju, kombainu un citas tehnikas standarta komplektācijā iekļautas GPS antenas un vadības bloki. Tās ir mūsdienīgas tehnoloģijas, kuru vērtība mērojama vairākos tūkstošos eiro," – pastāstīja Armands Lagons, kompānijas BALTA īpašuma un speciālo produktu vadītājs.

GPS iekārtas izstrādātas tā, lai tās būtu viegli noņemt un pārnēsāt, lai zemniekiem būtu ērtāk tās izmantot un uzstādīt citai tehnikas vienībai. Diemžēl tas atvieglo dzīvi ne tikai fermeriem, bet arī zagļiem, kam iekārtu zādzība aizņem tikai dažas minūtes.

Сельское хозяйство основной вид деятельности в Айзпуте - Sputnik Latvija
Policisti palīdz atrast uz Lietuvu aizdzītos traktorus

Lagons norādīja, ka šī gada pirmo septiņu mēnešu laikā BALTA saņēmusi tik daudz iesniegumu par tehnikas papildu aprīkojuma zādzībām, ka to skaits salīdzināms ar prasībām iepriekšējo četru gadu laikā. Šogad BALTA jau izmaksājusi zemniekiem kompensācijas par GPS iekārtu zādzību 43 tūkstošu eiro apmērā.

Zādzību gadījumi konstatēti visos Latvijas reģionos, taču augstākais risks vēl joprojām novērojams rajonos pie Lietuvas robežas. Tāpat zagļi aktīvi rīkojušies Aizputes, Saldus, Kuldīgas, Dobeles, Bauskas, Jelgavas un Jēkabpils novados.

Ziņu lente
0