Kozirevs par DP darbībām: uzlauza sociālos tīklus, taču nebija, ko uzrādīt tiesai

© Sputnik / Sergey MelkonovIļja Kozirevs
Iļja Kozirevs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievu skolu aizstāvis un Saeimas deputāta kandidāts no Latvijas Krievu savienības gaidāmajās vēlēšanās gatavo sūdzības par Drošības policijas darbībām.

RĪGA, 10. augusts — Sputnik. Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvists Iļja Kozirevs, kuru Drošības policija aizturēja 6. augustā, taču vēlāk atbrīvoja, pastāstīja, kā notikusi "speciālā operācija", kā arī par to, kādus pasākumus viņš kopā ar advokāti gatavojas veikt tuvākajā laikā.

Kozirevs informēja, ka 6. augustā bija izsaukts uz nopratināšanu Drošības policijā pl. 10 no rīta, pie izmeklētāja Bula. Viņš pastāstīja, ka pa ceļam uz pieturu netālu no viņa strauji nobremzēja automašīna, viņš izdzirdēja durvju sitienus, soļus un saucienus latviešu valodā.

"Pēc brīža gādīgas latviešu rokas nogāza mani uz muguras uz ietves betona plāksnēm, virsū uzvēlās divi melnās maskās. Žiperīgi uzlika rokudzelžus un veda atpakaļ uz nama ieeju, kur gaidīja tas pats izmeklētājs Buls," — Kozirevs pastāstīja savā lapā Facebook.

Pēc tam viņa dzīvoklī notika kratīšana. Tika izņemts dators, planšetdators, divi telefoni, maršrutētājs, paka papīru, Georga karogi ar uzrakstu "Krievu uzvaras valoda" un kaut kāda padomju pase bez fotogrāfijas, pastāstīja Kozirevs. Pie tam viņš nezināja, no kurienes uzradusies pase.

Latvijas krievu skolu aizstāvis, Saeimas deputāta amata kandidāts Iļja Kozirevs - Sputnik Latvija
Drošības policija atbrīvojusi Iļju Kozirevu

Pēc tam Kozirevs rokudzelžos nogādāts Drošības policijā, kur bija ieplānota nopratināšana. Taču, tā kā mainījās Kozireva statuss — no liecinieka viņš pārvērties par aizturēto, viņš varēja, saskaņā ar likumu atteikties no liecību sniegšanas. To tiesībsargs arī izdarījis.

Pēc tam viņš nogādāts iepriekšējas aizturēšanas cietumā, kur pavadījis divas diennaktis. Kozirevs piebilda, ka šajā laikā izmeklētāji mēģinājuši uzlauzt viņam atņemtās iekārtas un sociālos tīklus.

"Teiksim, Facebook uzlauza pirmdienas naktī — strādāja virsstundas, sevi nesaudzējot. Taču… līdz darba dienas beigām neatrada neko, ko varētu uzrādīt tiesā. Un es pats nez kāpēc nedevu liecības pret sevi," — stāstīja Kozirevs.

Galu galā pēc divām diennaktīm viņš nonācis brīvībā.

Kozirevs pastāstīja, ka patlaban kopā ar savu advokāti gatavo sūdzības par DP darbinieku rīcību, kuri aizturēšanas laikā nodarījuši kaitējumu viņa veselībai, turklāt kratīšanas laikā brīvi pārvietojušies pa dzīvokli ārpus viņa redzesloka, kā arī par struktūrām, kas nav novērsušas tiesību pārkāpumu.

Drošības policija - Sputnik Latvija
Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvistu apciemojusi Drošības policija

"Advokāte sastāda virkni sūdzību visām instancēm, es viņai palīdzu savu iespēju robežās. Ķēdīte: sūdzības, noraidījumi, pārsūdzējumi augstākām instancēm, jauni noraidījumi, vēršanās augstākās instancēs būs ilga, taču mest to pie malas es nevaru. Saskatu savu pilsoņa un patriota pienākumu — sodīt visus vainīgos, kuri gan pārkāpuši likumus un cilvēka tiesības, gan arī nav novērsuši šos pārkāpumus," — uzrakstīja Kozirevs.

Iepriekš Drošības policija ziņoja, ka aizturējusi Kozirevu saskaņā ar aprīlī sākto kriminālprocesu par Latvijas Krievu savienības organizēto akciju "Vislatvijas vecāku sapulce" pret skolu pāreju pie mācībām latviešu valodā.

Kozirevs ir viens no Latvijas Krievu savienības deputāta kandidātiem gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.    

Ziņu lente
0