Sestdien Latvijas iedzīvotāji varēs pavērot Saules aptumsumu

© REUTERS / Keith Ladzinski / Red Bull Content PoolSaules aptumsums ASV
Saules aptumsums ASV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saule būs aizsegta tikai par 2%. igauņiem paveicies vairāk: Tallinā un Rakverē Saules disks būs aizsegts par 6%.

RĪGA, 10. augusts — Sputnik. Sestdien, 11 augustā aptuveni pusdienlaikā Vidzemes un Kurzemes ziemeļu daļā būs vērojams daļējs Saules aptumsums, vēsta Skaties.lv, atsaucoties uz Latvijas Astronomikas biedrību (LAB).

LAB pārstāvji informēja, ka aptumsums būs neliels, jo labākajās Saules novērošanai piemērotajās vietās disks būs slēpts tikai par 2%. Kurzemē aptumsumu būs iespējams vērot uz ziemeļiem no Ovišiem, Dundagas un Mērsraga. Kolkā disks būs aizsegts tikai par 1%.

Asiņainais Mēness - Sputnik Latvija
Pirmdien, 7. augustā gaidāms daļējs Mēness aptumsums

Vidzemē aptumsums būs redzams uz ziemeļiem no Siguldas, Vecpiebalgas, Cesvaines un Kārsavas. Rūjienā, Mazsalacā un Valkā aptumsums sasniegs 2%. Rīgā aptumsums nebūs novērojams.

Kolkā aptumsums sāksies pl. 12:04, aptumsuma maksimālā fāze tiks sasniegta pl. 12:14. Aptumsums  beigsies pl. 12:24. Rūjienā Saules aptumsums sāksies pl. 12:03, maksimālā fāze tiks sasniegta pl. 12:18, bet noslēgsies pl. 12:33. Valkā maksimālā aptumsuma fāze tiks sasniegta vienu minūti vēlāk.

Saules aptumsuma kolektīvā novērošana tiks sarīkota 11. augustā Rūjienas Centra laukumā. To organizēs LAB kopā ar astronomijas semināra "Ērglis 2018" dalībniekiem. Pēc novērojumiem paredzēta publiska lekcija par Saules aptumsumiem.

Pētnieki norādīja, ka Igaunijā — Tallinā un Rakverē Saules disks tiks aizsegts par 6%.

LAB atgādināja, ka uz Sauli nedrīkst skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā — izmantot binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra vai parastās saulesbrilles.

Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija redzams 2015. gada 20. martā, nākamais notiks 2021. gada 10. jūnijā. Pilns Saules aptumsums Latvijā bija vērojams 1954. gadā, nākamais notiks 2142. gadā. Taču 2039. gadā būs novērojams gredzenveida Saules aptumsums — ārkārtīgi reta astronomiskā parādība.     

Ziņu lente
0