"Monblāns 2018": ES augstākajā punktā plīvos gigantisks Latvijas karogs

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas ekspedīcija uz Monblānu devusies ceļā
Latvijas ekspedīcija uz Monblānu devusies ceļā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divpadsmit drosmīgi alpīnisti no Latvijas uzvilks 10 metrus augstā mastā gigantisku valsts karogu. Tas plīvos vairāk nekā 4800 metru augstumā.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Divpadsmit drosmīgi alpīnisti no Latvijas devušies iekarot Monblānu ar neparastu misiju — uzvilkt tā virsotnē Latvijas karogu.

Vai tad tas ir kaut kas neparasts?— būs pārsteigts alpīnisma zinātājs. Latvijas karogu ceļā uz kalnu virsotnēm ņem līdzi katrs otrais alpīnists. Turklāt Monblāns, lai arī tā ir augstākā virsotne Eiropas Savienībā, tomēr ir izstaigāts krustām šķērsām. Pareizi. Tikai ekspedīcijas Monblāns 2018 dalībnieki ir paņēmuši līdzi milzīgu karogu — 2x4 metri.

Desmit metrus garo karoga mastu plānots nest līdzi virsotnē un tur, 4808 metru augstumā virs jūras līmeņa pacelt karogu, nostiprinot mastu ar septiņām trosēm. Ņemot vērā vēju Alpos, tas ir īsts varoņdarbs par godu Latvijas simtgadei.

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas ekspedīcija uz Monblānu devusies ceļā
Участники латвийской экспедиции на Монблан отправились в путь - Sputnik Latvija
Latvijas ekspedīcija uz Monblānu devusies ceļā

Ekspedīcijas vadītājs Aldis Kunšteins iepriekš Monblānā pabijis tikai vienu reizi, pirms 10 gadiem. Taču viņam piemīt piedzīvojumu alkas, un alpīnists pastāvīgi izdomā jaunas ieceres. Starp nesenākajām — suņu pajūgu sacīkstes pa aizsalušu upi Mongolijā. Vārdu sakot, Kunšteins ir cilvēks ar spēcīgu fantāziju. Pie tam ekspedīciju vadīs pieredzējušais alpīnists Rolands Laveiķis.

Piedzīvojumam ar milzīgo Latvijas karogu komanda sāka gatavoties jau maijā. Vairākkārt uzstādīja mastu, pārsvarā — Siguldā, rūpīgi plānoja maršrutu un, protams, informēja sabiedrību.

Cita starpā viņi saņēmuši Latvijas eksprezidentes, pašas Vairas Vīķes-Freibergas svētību, kurai ekspedīcija uzdāvināja vienu no karoga mastiem.

Vakar ekspedīcija sasniedza kalnu kūrortu Šamonī. Tur alpīnisti aptuveni piecas dienas pielāgosies apstākļiem kalnos, pēc tam sāks ceļu uz Monblāna virsotni.

Labākajā gadījumā kāpiens ilgs trīs dienas. Ārkārtas situāciju gadījumā — nedēļu. Mastu plānots nest divatā. Abiem alpīnistiem, kuri nesīs 25 kilogramus smago alumīnija mastu, priekšā un aizmugurē ies divi komandas locekļi, kuri nodrošinās kāpienu ar trosēm. Stāvos iecirkņos masts tiks vilkts no viena punkta līdz otram. Lai arī kalnu maršruts ir iestaigāts, pārbaudījums ir smags un riskants.

Ekspedīcijas devīze: "Mēs būsim lieli tik, cik mūsu griba."

Alpīnisti publicē video ierakstus un fotogrāfijas sociālajos tīklos Facebook un Instagram.

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas ekspedīcija uz Monblānu devusies ceļā
Участники латвийской экспедиции на Монблан отправились в путь - Sputnik Latvija
Latvijas ekspedīcija uz Monblānu devusies ceļā

 

Ziņu lente
0