Šampinjoni un ingvers: kādēļ Latvijas zemnieki nevar ēdināt karavīrus

© pixabayŠampinjons
Šampinjons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vietējie dārzeņu audzētāji vēlas piedalīties Latvijas armijas pārtikas produktu piegādes tenderī, bet nevar: nepieciešamo produktu sarakstā minēti šampinjoni un ingvers.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Latvijas zemnieki sūdzas "Zemnieku Saeimā" par to, ka nevar piedalīties produkti piegādē Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem iepirkuma nosacījumu dēļ, vēsta BNN.

Vietējie dārzeņu audzētāji vēlas piedalīties tenderī un spēj izpildīt gandrīz visas tajā norādītās prasības. Taču sarakstā minēti šampinjoni un ingvers, kurus Latvijā neaudzē.

Солдат американской армии - Sputnik Latvija
ASV atļāvušas Latvijai iegādāties kaujas helikopterus par 200 miljoniem dolāru

"Ja piegādātājs nespēj piedāvāt visu produkcijas klāstu, un šajā gadījumā vietējie lauksaimnieki nespēj izpildīt, jo Latvijā neaudzē šampinjonus un ingveru, viņš konkursā nav tiesīgs piedalīties! Ja ierēdņiem — pasūtītājiem būtu vēlme atbalstīt vietējos ražotājus, tad viens, divi zvani nozares ekspertiem nepieļautu tik rupjas kļūdas, kā tas ir šajā gadījumā," uzsvēra "Zemnieku Saeimā".

"Zemnieku Saeimas" priekšsēdētāja vietnieks un SIA "Mežacīruļi" īpašnieks Juris Cīrulis piebilda, ka šis tenderis atspoguļo tendenci visā tautsaimniecībā — nevis ražotāju, bet gan "uzpircēju, pārpircēju un spekulantu" lobēšana.

"Ja nolikuma autors ir kompetents darbinieks, tad šādu nolaidību var raksturot kā ļaunprātīgu rīcību un viņam vajadzētu doties jauna darba meklējumos! Šajā gadījumā iepirkuma procedūras finansējuma avots 100% ir valsts budžeta finansējums un ir skumji noraudzīties, kā mūsu nodokļu maksātāju nauda aizplūst uz uzņēmumiem, kuri gan legāli, gan nelegāli ieved dārzeņus no citām valstīm," pateica viņš.

Латвийский военный - Sputnik Latvija
Latvijas bruņotie spēki atraduši iespēju izdot vēl 11 miljonus eiro

Pēc Cīruļa sacītā, tā vietā, lai nodrošinātu armiju ar pēc iespējas svaigākiem vietējiem dārzeņiem, kurus uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests, Latvijas budžeta līdzekļus atdod ārzemju zemniekiem un starpniekiem.

"Zemnieku Saeimā" atzīmēja, ka pieteikumus tenderim var iesniegt līdz 10. augustam, taču mazticams, ka kāds no vietējiem ražotājiem varēs izpildīt prasības, un cīņa ar pārpircējiem turpināsies.    

Ziņu lente
0