Tiesībsargs aicina izrakstīt mazāk sodu pusaudžiem

© Pixabay / xusenruПодростки с банкой Кока-Колы
Подростки с банкой Кока-Колы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai ārkārtas gadījumos jāpiemēro naudas sods 14-18 gadus veciem pusaudžiem, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Kaut gan likumā paredzēts, ka attiecībā pret bērniem vecumā no 14 līdz 18 gadiem par administratīvajiem pārkāpumiem, pirmām kārtām, jāpiemēro piespiedu audzināšanas soda mēri, atsevišķās pašvaldībās viņus soda ar naudas sodiem, pat neizskatot citas iespējas, atzīmēja tiesībsargs Juris Jansons intervijā telekanāla LNT raidījumam "900 sekundes".

Viņš pauda nožēlu sakarā ar to, ka šī norma, kas ierakstīta Administratīvo pārkāpumu kodeksā pirms diviem gadiem, praksē bieži vien tiek nepareizi interpretēta. Pēc viņa sacītā, 14-18 gadus veciem pusaudžiem jāpiemēro naudas sods tikai tajos gadījumos, kad ir objektīvs pamats uzskatīt, ka piespiedu rakstura audzināšanas mēri nebūs efektīvi.

"Naudas sods nemaina situāciju, gluži pretēji — tas var atsevišķos gadījumos to pat stipri sarežģīt," — uzsvēra tiesībsargs.

Piemēram, daudzos gadījumos pusaudžiem izraksta naudas sodus par alkohola lietošanu vai smēķēšanu, taču Latvijā nav iestāžu, kur viņus ārstētu no šīm atkarībām, atzīmēja Jansons.

Policija - Sputnik Latvija
Jaunajai tiesībsargu informācijas sistēmai Latvija izdos 12 miljonus eiro

Uz jautājumu, ko darīt, lai šo praksi izmainītu. Viņš atbildēja, ka, pirmkārt, valdībai Labklājības ministrijas vadībā jānodrošina rehabilitācijas iespējas pusaudžiem, kuri cieš no atkarībām, otrkārt, Tieslietu ministrijai jāseko līdzi tam, lai likuma normu piemērošana praksē būtu pareiza pēc to būtības un jēgas.

Kopumā situāciju varētu izmainīt arī bāriņtiesu reforma – to nodošana no pakļaušanās pašvaldībām valstij, uzskata tiesībsargs.

Ziņu lente
0