Latvijā sākusies parakstu vākšana par VDK materiālu publicēšanu

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийVecrīga
Vecrīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīciju, ko sagatavojis bijušais LPSR VDK materiālu zinātniskās izpētes komisijas vadītājs, pagaidām parakstījuši 155 cilvēki.

RĪGA, 2. augusts — Sputnik. Sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv izsludināta parakstu vākšana par Valsts drošības komitejas (VDK) un komunistiskās partijas materiālu publikāciju Nacionālā arhīva tīmekļa vietnē.

Pagaidām petīciju parakstījuši 155 cilvēki.

Сотрудница в хранилище периодики - Sputnik Latvija
Viedoklis
Komisijas, neatkarība un VDK: tāda vēsture Latvijai nav vajadzīga

Pašu dokumentu sagatavojis bijušais LPSR VDK materiālu zinātniskās izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

Kangeris vērtē, ka VDK kartotēkā ir 583 pašreizējie Latvijas kultūras darbinieki. Turklāt bijušais komisijas priekšsēdētājs izteicis pieņēmumu, ka daži VDK aģenti pārvervēti un sākuši darboties "neatkarīgās Latvijas" labā.

Petīcijā norādīts, ka publicējamas komunistiskās partijas kadru lietas, tostarp arī LPSR KP un Augstākās padomes vadības un rajonu partijas vadītāju lietas.

Tāpat Kangeris ierosina publicēt operatīvās VDK uzskaites kartotēkas, reģistrācijas žurnālus, operatīvās lietas un tiesas atzinumus par sadarbību ar VDK. Viņaprāt, sabiedrībai vajadzīga iespēja iepazīties ar visu struktūras darbību Nacionālā arhīva tīmekļa vietnē.

Iepriekš intervijā Sputnik Lietuva PSRS VDK atvaļinātais pulkvedis Sergejs Šestovs pastāstīja, ka šo datu publikācija ir kārtējais PR triks un nekā jauna šajā tendencē nav.

Nora Ikstena - Sputnik Latvija
Nora Ikstena: čekas aģenti var joprojām strādāt tieslietu sistēmā

"Viņi taču visu jau ir publicējuši, piesaistījuši visu operatīvās aģentūras aparātu. Viņi jau ir rakstījuši visvisādus attaisnojumus, apliecinājumus un devuši zvērestu jaunajai valstij," — atgādināja rezervē esošais pulkvedis.

Cita starpā Šestovs atzīmēja, ka Latvijas valdība tādējādi pūlas noskaņot "pašus iedzīvotājus vienu pret otru".

Mūsdienu ideoloģijas attīstības nacionālā institūta direktors, politologs Igors Šatrovs atzīmēja, ka Latvijā notiek kaut kādas "raganu medības", kuru mērķis ir slēpt valsts iekšējās problēmas un sameklēt "ienaidnieku", kas "neļauj" Latvijai virzīties uz priekšu.    

Ziņu lente
0