Darba inspekcija lūdz nesūdzēties par svelmi

© Фото: unsplash.comTraktors laukā vāc kviešus
Traktors laukā vāc kviešus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministru kabineta noteikumos noteikta temperatūra darba telpās, taču direktīvas darbam zem atklātas debess svelmē nav paredzētas.

RĪGA, 2. augusts — Sputnik. Temperatūra ofisā nevar pārsniegt +28 grādus, pastāstīja Valsts Darba inspekcijas (VDI) Sabiedrības un attīstības nodaļas vadītāja Linda Matisone intervijā radio Baltkom.

Pēdējo divu nedēļu laikā VDI saņēmusi vairāk nekā 30 sūdzības par darbam nepiemērotiem apstākļiem augstās gaisa temperatūras dēļ. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka darba apstākļi ir piemēroti, ka temperatūra telpā sēdoša darba apstākļos nepārsniedz +28 grādus un sasniedz līdz +26 grādus apstākļos, ja darbs paredz fizisku slodzi.

Slimnīcas palāta - Sputnik Latvija
Eurostat: būtu iespējams novērst gandrīz pusi nāves gadījumu Latvijā

"Pēc 2010. gada tika izstrādātas noteiktas prasības darbinieka darba vietai saskaņā ar viņa darbību. Ja darbs norit ofisā un paredz sēdošu dzīves veidu, temperatūra telpā nevar pārsniegt 28 grādus. Ja šajos apstākļos pastāv fiziska slodze, temperatūrai telpā jābūt 15-26 grādu diapazonā. Tiesa, tas neattiecas uz cilvēkiem, kuri strādā zem atklātas debess. Uz šādām profesijām minētie normatīvie akti neattiecas, un nav direktīvas, kas atbrīvotu viņus no darba karsta laika dēļ," — paskaidroja Matisone.

Viņa ieteica darbiniekiem vispirms pārrunāt problēmas ar uzņēmuma vadību, rodoties diskomfortam darba vietā, un tikai pēc tam vērsties ar sūdzībām Darba inspekcijā.

"Mēs vienmēr iesakām darbiniekiem vispirms aprunāties ar savu darba devēju. Iespējams, jums izdosies atrast kompromisu, kas apmierinās abas puses," — piebilda Matisone.

Valsts Darba inspekcijas dati liecina, ka šogad darba vietās dabisku iemeslu dēļ miruši 26 Latvijas iedzīvotāji.    

Ziņu lente
0