Latvija plāno iegādāties sešus helikopterus

© Photo Latvijas_armijaNBS Helikopteris
NBS Helikopteris - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jauno tehniku varēs izmantot ugunsgrēku dzēšanai, cietušo evakuācijai un meklēšanas un glābšanas operācijās.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrija un Valsts Robežsardze plāno tuvāko gadu laikā iegādāties sešus helikopterus, raksta Baltic Course.

Mēneša laikā tiks pieņemts lēmums par četru helikopteru iegādi, vēlāk tiks nosaukta pirkuma vērtība. Līgumu par helikopteru piegādi plānots noslēgt jau šogad, pirmā piegāde paredzēta 2021. gadā jaunie helikopteri varēs pildīt meklēšanas un glābšanas funkcijas, medicīniskās evakuācijas un ugunsgrēku dzēšanas  funkcijas.

Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas darbinieki Kazaņā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ Latvija nepalūdza Krievijai palīdzību ugunsgrēka dzēšanā

Šobrīd Latvijas Nacionālo bruņoto spēku aktīvā ir četri lietoti Mi-17 helikopteri un divi Mi-2 helikopteri.

Valsts Robežsardze informēja, ka 2017. gada decembrī tika noslēgts līgums ar kompāniju Leonardo S.p.a., saskaņā ar kuru tiks atjaunota helikopteru gaisa flote. Divi 1974. un 1980. gada ražojuma Agusta Bell 206B helikopteri 2019. gadā tiks nomainīti ar diviem vieglās klases helikopteriem AW 119 Kx. Tehnikas nomaiņa un pilotu apmācība izmaksās 12 482 718 eiro.

Pagājušajā nedēļā Latvija saskarās ar helikopteru trūkumu Talsu novada ugunsgrēka dzēšanas darbos. Valdgales pagasta ugunsgrēka dzēšanas darbiem nepieciešama tieši aviācijas tehnika, jo lielās degšanas platības dēļ ugunsdzēsēji nevarēja tikt līdz tās centram, kur sāka gāzties koki. Noskaidrojās, ka tik lielu ugunsgrēku dzēšanai Latvijai trūkst resursu. Helikopteri ir Nacionālo bruņoto spēku rīcībā, taču citu iespēju nav. Latvija palūdza palīdzību ES valstīm, taču speciālo tehniku nesaņēma, jo vairākās Eiropas Savienības valstīs arī deg meži un brīvu helikopteru nav. Uz palīdzības aicinājumu atsaucās vienīgi Baltkrievija.

Šobrīd dzēšanas darbos piedalās Latvijas un Lietuvas Bruņoto spēku helikopteri. Kā jau iepriekš ziņoja ugunsdzēsēji, pilnībā tikt galā ar kūdras degšanu izdosies, visticamāk, rudenī.    

Ziņu lente
0