Latvija kļuvusi lojālāka pret marihuānas legalizāciju

© Foto : 7raysmarketingMarihuāna
Marihuāna - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri atbalsta valstī izplatītāko narkotiku – marihuānas – legalizāciju, kļuvis nedaudz lielāks.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Saskaņā ar Socioloģisko pētījumu centra SKDS jūnijā veiktās aptaujas datiem, 12% latviešu uzskata, ka Latvijā derētu legalizēt marihuānu, vēsta Grani.lv.

Pērn tikai 9% neiebilda pret marihuānas legalizāciju. 2010. gadā marihuānas legalizāciju atbalstīja 13% aptaujāto, 2011. gadā — 9%, 2012. gadā — 11%, savukārt 2013. gadā — 10%. 2014 gadā par marihuānas legalizāciju bija 8% aptaujāto, 2015. gadā — 7%, 2016. gadā — atkal 10%.

Marihuānas zīmējums uz sienas - Sputnik Latvija
Katrs septītais jaunietis Latvijā lieto marihuānu

Aptaujāto latviešu skaits, kuri šogad iestājas pret marihuānas legalizāciju, sastādīja 81% — tas ir par 3% mazāk, nekā 2017. gadā. Taču visvairāk marihuānas legalizācijas pretinieku bija 2015. gadā — 88% aptaujāto paziņoja, ka tas nebūtu jādara. 2016. gadā šādu pašu atbildi sniedza 83%.

Vēl 7% šogad nespēja izlemt, vai viņi vēlētos, lai marihuāna tiktu legalizēta, vai nē.

Iepriekš tika ziņots, ka marihuāna ir izplatītākās nelegālās narkotikas Latvijā, kuras lieto iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Visbiežāk marihuāna nonāk jauno cilvēku rokās vecumā no 15 līdz 34 gadiem. Citās vecuma grupās šī narkotiku veida izplatība samazinās. Citu narkotisko vielu lietošana Latvijā ir mazāk izplatīta. Marihuānu lieto 14,5% jauniešu vecumā līdz 24 gadiem, kokaīnu — 2,2%, ekstazī — 1,4%, savukārt amfetamīnu — 1,1%.

Tieši marihuāna nonākusi Latvijas nelegālo narkotiku tirgus augšgalā. Tā ieņem pirmo vietu pēc apgrozījuma jau vairākus gadus pēc kārtas. Policisti uzskata, ka kaņepes Latvijā audzē lielākoties personīgai lietošanai, taču neliela daļa vietējā produkta tomēr nonāk pārdošanā arī iekšējā tirgū.

Jau 2016. gadā farmaceitiskās kompānijas Olainfarm vadītājs Valērijs Maligins paziņoja, ka marihuānas pārdošanai ir jākļūst par legālu biznesu Latvijā. Viņš apgalvoja, ka marihuānas legalizācija nenesīs nekādu kaitējumu. Turklāt šo vieglo narkotiku legalizācija palīdzēs apkarot smago narkotiku biznesu, palielinās tūristu plūsmu un dos peļņu lauksaimniecībai.

Конфеты Коровка с семенами конопли - Sputnik Latvija
Pircējus iepriecināja kaņepju "gotiņa"

Maligins apgalvoja, ka Latvijas varas iestādēm rūpīgi jāizstrādā marihuānas legalizācijas jautājums, jāizskata citu valstu pieredze, jāpārņem tā un jāpadara marihuānas biznesu par oficiālu un kontrolējamu, lai gūtu iespēju saņemt nodokļus no tā.

Vērts atgādināt, ka 2017. gada decembra sākumā 52 gadus vecais Maligins mira savā mājā Jūrmalā. Policija konstatēja, ka uzņēmēja nāve nav bijusi vardarbīga.

Valērijs Maligins kļuva par Olainfarm valdes priekšsēdētāju pēc uzņēmuma privatizācijas 1997. gadā. Viņa vadībā uzņēmums kļuva par vienu no lielākajiem Latvijā ar vairāk nekā 100 miljonu eiro apgrozījumu un eksportu uz vairāk kā 50 valstīm. Maligins bija viens no bagātākajiem cilvēkiem Latvijā. Latvijas bagātāko cilvēku simtniekā, kuru sastādīja avīze Dienas Bizness, Maligins ierindojās 7. vietā ar 70 miljonu eiro īpašumu.    

Ziņu lente
0