Latvijā produkti, kuriem beidzies derīguma termiņš, varētu aiziet labdarībā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd Latvijā ir aizliegts izplatīt produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš.

RĪGA, 21. jūlijs – Sputnik. Latvijas Zemkopības ministrija sagatavojusi likuma grozījumus par pārtikas produktu aprites uzraudzību, saskaņā ar kuriem atsevišķu grupu produktus pēc to derīga termiņa beigām varēs nodot labdarības mērķiem, vēsta rus.tvnet.lv.

Saskaņā ar spēkā esošo likumu, pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš, ir aizliegts izplatīt.

Силуэт мужчины - Sputnik Latvija
"Atbalsts trūcīgajiem" Latvijā: tagad arī maznodrošinātajām ģimenēm

Lai mazinātu pārtikas atkritumu skaitu, turpmāk plānots atļaut noteiktā kārtībā izplatīt normatīvajos aktos noteiktās produktu grupas, piemēram, nodot labdarības organizācijām. Papildinot likumu, plānots pilnvarot valdību noteikt gadījumu, produktu grupas, izplatīšanas veidu, periodu un kārtību, kādā atļauts izplatīt tos pēc minimālā derīguma termiņa beigām. Valdība izskatīs grozījumus 24. jūlija sēdē. Ja tie tiks atbalstīti, plānots, ka izmaiņas likumdošanā stāsies spēkā, sākot ar 2019. gada 1. jūliju.

Šobrīd produktu izmantošana, kuriem beidzies derīguma termiņš, aizliegta ES līmenī, taču Briselē plānots izstrādāt reglamentu, kas ļautu atsevišķu produktu izplatīšanu, kuriem beidzies derīguma termiņš, maznodrošinātu iedzīvotāju slāņu vidū. Runa ir par tādiem produktiem kā cukurs, vārāmā sāls, saldumi, kuri lielākoties sastāv no cukura, košļājamās gumijas, dzērieni ar spirta saturu vairāk kā 10%, vīns un citi.

Pēc šāda principa jau strādā Interneta platforma Foodsharing.de Vācijā, Austrijā un Šveicē. Projekta mērķis ir cīņa ar ikdienas uzturam derīgu pārtikas produktu izmešanu. Mājaslapā privātpersonas, mazumtirgotāji un ražotāji var piedāvāt vai paņemt pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš, taču ir derīgi ēšanai, kuri pretējā gadījumā tiktu izmesti.

Dārzeņi - Sputnik Latvija
Krieviete māca dāņus ekonomēt pārtiku

Dānijā pastāv kustība Stop Wasting Food, kuru dibinājusi Selīna Jūla, kas pārvākusies uz Ziemeļvalsti no Krievijas. Kustības piecu gadu pastāvēšanas laikā Dānijā izdevies samazināt pārtikas zaudējumu par 25%. 800 dāņu restorāni pievienojušies Stop Wasting Food un izmanto kartona konteinerus ēdiena paliekām. Savukārt Jūla pat uzrakstījusi pavārgrāmatu par ēdienu pagatavošanu no ēdienu paliekām.

Arī Somijā sen pievērsuši uzmanību pārtikas produktu pārlieku lielajam daudzumam – tur, piemēram, pastāv mobilās aplikācijas, ar kuru palīdzību restorānos iespējams iegādāties ēdienu paliekas ar atlaidi. Veikalos ēdiens, kuram beidzas derīguma termiņš, tiek pārdots par samazinātu cenu.

Ziņu lente
0