Latvijas finanšu ministre nolēmusi pakaulēties ar ASV prezidentu

© Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaLatvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija domās par aizsardzības izdevumu palielināšanu līdz 4% IKP, kad visi NATO locekļi palielinās savu aizsardzības budžetu vismaz līdz 2%, paziņoja Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Pēc Latvijas finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas domām, visām NATO valstīm ir jāizpilda noteikums par 2% IKP atvēlēšanu aizsardzības jomai, kas tika pieņemts alianses samitā 2014. gadā, vēsta Mixnews.lv.

Tikai tad, kad visas 29 NATO dalībvalstis sasniegs norādīto aizsardzības izdevumu līmeni, Latvijas varēs padomāt par ASV prezidenta Donalda Trampa aicinājumu palielināt aizsardzības budžetu līdz 4% IKP.

Finanšu ministre uzskata: ir jāsaņem apstiprinājums, ka visas NATO valstis šo saistību uztver nopietni. Ja tas tiks izdarīts, būs iespējams apspriest tālākos soļus.

Viņa uzsvēra, ka, atvēlot 4% valsts IKP aizsardzībai, Latvija atņems finansējumu citām tikpat svarīgām nozarēm, turklāt ļaunākajā gadījumā nāksies palielināt iedzīvotāju nodokļu nastu.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps paziņojis, ka NATO valstu pienākums ir kompensēt ASV aizsardzības izdevumus

Lēmums par to, ka perspektīvā visi alianses locekļi nodrošinās aizsardzības izdevumus 2% apmērā no IKP, tika pieņemts NATO samitā 2014. gadā. Patlaban tikai astoņas alianses valstis, tostarp arī Lielbritānija un ASV, aizsardzībai tērē vairāk nekā 2% IKP.  Latvijai šo rādītāju izdevies sasniegt tikai 2018. gadā.

Lielākā daļa NATO locekļu aizsardzībai tērē 1-2% IKP. Piemēram, Polija šogad plāno atvēlēt aizsardzībai 1,98% IKP, Francija — 1,81%, Rumānija — 1,93%, Lietuva — 1,96%, Vācija — 1,24%, Beļģija un Spānija — tikai 0,93%. Mazāko summu  pārskaita Luksemburga — 0,55%.

2, 2,5 vai 4

Iepriekš NATO samitā Briselē ASV prezidents pieprasīja alianses locekļiem palielināt aizsardzības izdevumus līdz 4% IKP, turklāt skarbi kritizēja ES valstis par nevēlēšanos tērēt naudu pašu drošībai.

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pauda viedokli, ka Latvijai neizdosies izvairīties no pārrunām par aizsardzības budžeta palielināšanu. Viņš atzīmēja, ka jebkura valsts var palielināt aizsardzības izdevumus, ja vien ir politiskā griba un atbalsts. Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piekrita tam, ka Latvijai jāpalielina aizsardzības budžets, tiesa, ne līdz 4%, bet gan 2,5% no IKP.

Savukārt Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis nolēma, ka Trampa vārdi nav attiecināmi uz Latviju, jo tai pagaidām pietiek ar 2% IKP.    

Ziņu lente
0