Latvijas zemnieki lūdz atbalstu mazajām saimniecībām

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasTomāti
Tomāti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar aptaujas datiem, Latvijā, pirmām kārtām, palīdzība nepieciešama mazajām zemnieku saimniecībām.

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Pēc Latvijas zemnieku domām, eirofondu līdzekļi jānovirza palīdzībai mazajām saimniecībām, vēsta Latvijas Radio.

Šādu viedokli zemnieki pauduši aptaujas ietvaros, kurā piedalījušies vairāk nekā 1600 cilvēku. Pētījums tika veikts, lai noskaidrotu zemnieku viedokli par ES fondu izmantošanu.

Засуха - Sputnik Latvija
Dūklavs par sausumu: Latvijas zemnieki iemācījušies paši risināt savas problēmas

Pagaidām nav apstrādāti visi aptaujas dati, taču jau ir skaidrs, ka zemnieki lūdz aktīvāk atbalstīt mazās saimniecības. Arī lielās zemnieku saimniecības izteikušās par palīdzības sniegšanu mazajām saimniecībām, jo nevēlas, lai lauki paliktu vēl tukšāki.

Pēc Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra vadītāja Mārtiņa Cimermaņa domām, zemniekiem nepieciešams reāls, nevis tikai oficiāls atbalsts.

Runājot par investīcijām, zemnieki norāda, ka visvairāk līdzekļu nepieciešams tehnikai, piemēram, jaunu traktoru iegādei. Taču laukos tāpat nepieciešama attīstītāka infrastruktūra ārpus saimniecībām — piemēram, jāsaved kārtībā ceļi, kā arī skolu, bērnudārzu un citu iestāžu pievedceļi.

Zemnieki pauda vēlmi, lai viņu piegādātā produkcija tiktu pārstrādāta Latvijā.

Govis - Sputnik Latvija
Latvijā kļuvis mazāk piena un govju

Cimermanis piebilda, ka aptaujā piedalījās daudz jaunu zemnieku — līdz 40 gadiem (41% aptaujāto).

Iepriekš Latvijas prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, ka zemnieku zaudējumu segšana dabas postījumu rezultātā no valsts budžeta nav labākais naudas ieguldīšanas veids. Tā Vējonis komentēja zemnieku lūgumu palīdzēt un ieviest ārkārtas stāvokli Latvijas sausuma rezultātā cietušajos reģionos.

Sausums jau ir atzīts par valsts mēroga dabas katastrofu Latvijā, zemniekiem netiek noteiktas sankcijas par saistību neizpildīšanu.    

Ziņu lente
0