Spēcīgs trieciens nelegālo cigarešu tirdzniecībai Latvijā

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasКонтрафактные сигареты.
Контрафактные сигареты. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policistiem izdevies atklāt un likvidēt lielu pagrīdes viltotu Marlboro un Prince cigarešu ražošanas rūpnīcu Ogres rajonā.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki Ogrē likvidējuši lielu nelegālo cigarešu ražotni, vēsta Grani.lv.

Пепельница. Архивное фото - Sputnik Latvija
Zinātnieki pastāstīja, kā labāk atmest smēķēšanu

Ražotne atradusies nesen atjaunotā ēkā, kuru pagaidām aktīvi neviens nebija izmantojis. Kratīšanas laikā policija atklāja 10 tonnas tabakas, desmitiem tūkstošiem filtru un visu nepieciešamo viltotu Marlboro un Prince cigarešu ražošanai.

Zināms, ka izmeklēšanas ietvaros aizturēti divi aizdomās turamie. Izmeklēšana turpinās. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis nosauca nelegālās tabakas fabrikas atklāšanas operāciju par "spēcīgu triecienu nelegālo cigarešu tirdzniecībai Latvijā".

Iepriekš ziņots, ka pašas Latvijas varas iestādes izdarījušas ne mazāk jaudīgu triecienu smēķētāju budžetiem, jo no 1. jūlija, līdz ar tabakas produkcijas akcīzes nodokļa palielināšanos, paaugstinājušās arī cigarešu cenas.

Nelegālais tirgus un veselība

Valsts varas iestādes uzskata, ka akcīžu paaugstināšanās novedīs pie ienākumu izaugsmes vairumam iedzīvotāju un palīdzēs paaugstināt vienkāršo latviešu dzīves kvalitāti. Daļa Latvijas iedzīvotāju atbalsta valdības darbību, jo tas var palīdzēt samazināt smēķētāju skaitu. Taču tabakas izstrādājumu tirgotāji sit trauksmi, raizējoties par cigarešu nelegālās aprites izaugsmi.

RĪGA - Sputnik Latvija
Valsts "auklīte": kur Eiropā neatbalsta alkohola lietošanu un smēķēšanu

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs skaidroja, ka akcīzes nodokļa celšana situācijā, kad valsts nav spējīga veiksmīgi apkarot tabakas produkcijas nelegālo apriti, biežāk noved pie tā, ka cieš legālie tirgotāji, savukārt nelegālais tirgus saņem jaunas iespējas.

Tāpat eksperts minēja budžeta ienākumu rādītājus par 2018. gada pirmajiem pieciem mēnešiem, pēc pirmās akcīzes likmes pacelšanas 1. janvārī: maijā tika savākti 73,4 miljoni eiro tabakas akcīzē, ieplānoto 77,9 miljonu eiro vietā, tātad nesaņemtie līdzekļi sastādīja 4,45 miljonus eiro.

Pēc Danusēviča domām, 4 miljonu trūkums liecina par to, ka pagaidām smēķētāji nav spējuši papildināt valsts maciņu ar prognozēto ienākumu apjomu. Tāpat eksperts atzīmēja, ka nav zināms, kādēļ valsts nav saņēmusi šādu summu – varbūt šī nauda tikusi ēnu ekonomikai.

Ziņu lente
0