Mamikins: kas zina, varbūt tālāk aizliegs sarunāties krieviski tramvajā

© Sputnik / Sergey MelkonovЕвродепутаты Андрей Мамыкин и Татьяна Жданок
Евродепутаты Андрей Мамыкин и Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apstiprinot aizliegumu pasniegt krievu valodā privātās augstskolās, prezidents ļāvies nacionālistu rusofobijai un uzdāvināja Igaunijai, Polijai, Čehijai un citām valstīm miljoniem eiro, atzīmēja eirodeputāts Andrejs Mamikins.

RĪGA, 5. jūlijs – Sputnik. Lēmums aizliegt augstākās izglītības programmas krievu valodā Latvijā nav vienkārši šāviens kājā, bet gan brīvprātīga kastrācija, pārliecināts Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins. Par to viņš pastāstīja savā Facebook lapā.

Prezidents Raimonds Vējonis 4. jūlijā izsludināja likuma grozījumus par augstākajām izglītības iestādēm, kas aizliedz privātām augstskolām īstenot programmas ārzemju valodās, izņemot oficiālās Eiropas Savienības valodas.

Mamikins atgādināja par desmitiem tūkstošiem jauniešu no Krievijas, Kazahstānas, Tadžikistānas, Turkmenistānas un citām valstīm, kuri gatavi braukt uz Latviju, lai iegūtu Eiropas diplomu privātā augstskolā, mācoties krievu valodā.

"Tieši tā: krievu valoda un ES diploms. Tieši tas piesaistīja jaunos ārzemniekus pie mums Latvijā," — atzīmēja Mamikins.

Citas Eiropas Savienības valstis nesteidz pieņemt tik radikālus mērus, tādēļ tagad ienākumi no ārzemnieku maksas izglītības aizies turp.

"Mūsu prezidents tikko uzdāvināja miljoniem eiro Igaunijai, jo visi, kas vēlēsies iegūt Eiropas diplomu krievu valodā, tagad dosies uz Tallinu vai Tartu. Un ne tikai uz turieni, bet arī uz Austriju, Čehiju, Lietuvu, Ungāriju, pat formāli uz ļoti "antikrievisko" Poliju, kur dažādas analoģiskas programmas ir dažādās privātās augstskolās un koledžās," — uzsvēra Mamikins.

Pēc eirodeputāta domām, šis lēmums pierādījis, ka nav nekādas runas par "Latvijas augstākās izglītības harmonizācijas uz latviešu valodas pamata", kā to teicis izglītības ministrs Kārlis Šadurskis, tā ir "spītīgas rusofobijas" izrādīšana, kas neļauj atvērt acis pat uz miljonu zaudējumiem.

"Un ar dziļu nožēlu jāatzīst, ka mūsu prezidents līksmi piedalās šajā nacionālistu-impotentu korī," — atzīmēja eirodeputāts.

Pēc viņa sacītā, grūti uzminēt, kādi būs nākamie valdošās latviešu elites soļi.

"Neviens mani nepārliecinās, ka nākamais solis nebūs lēmums par krievu avīžu un radiostaciju aizliegšanu (pārdomās "mediju telpas harmonizāciju"), krievu teātra ("kultūras telpas harmonizācija") un noteikti aizliegumu sarunāties krieviski tramvajā. Tiesa, pēdējais jau bijis Latvijas vēsturē – diktatora Ulmaņa laikos," — atgādināja Mamikins.

Grozījumus par krievvalodīgās izglītības aizliegšanu privātās augstskolās 21. jūnijā pieņēmusi Latvijas Saeima.

Pērn apmēram trešdaļa Latvijas privāto augstskolu studentu mācījās krievu valodā.

Ziņu lente
0