Slimojiet dienā: Jēkabpilī neapmierināti ar NMPD grafika izmaiņām

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина Службы неотложной медицинской помощи в Риге
Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ātrās palīdzības ārsti Jēkabpilī nobažījušies par to, ka naktīs nepaspēs ierasties pie visiem slimniekiem, bet NMPD apgalvo, ka pilsētas iedzīvotāji parasti izsauc ārstus dienā.

RĪGA, 2. jūlijs — Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) Jēkabpilī plāno mainīt brigāžu darba grafiku un vienu no trim diennakts brigādēm pārvest uz darbu dienā. Ārsti ir neapmierināti un vāc parakstus protesta vēstulei, vēsta LSM.lv.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests - Sputnik Latvija
Latvijas "ātrie" naktīs gulēs

Ņemot vērā sarūkošo iedzīvotāju skaitu un daudzos nepamatotos izsaukumus, NMPD brigādes sadalīs trīs grupās, kam būs prioritārie un mazāk svarīgie izsaukumi. Kritērijam dienests iesaka izvērtēt pacienta stāvokli.

Pilotprojekta ietvaros tiks izveidotas divu cilvēku brigādes bez vadītāja – mašīnu vadīs viens no mediķiem. Plānots, ka divu cilvēku brigādēs strādās talantīgākie ārsti pēc speciāliem kursiem. Turklāt divatā strādājoši mediķu algas var pieaugt par 45%.

Arodbiedrības pārstāve Marija Pentjukova uzsvēra, ka ārsti ir nobažījušies par iespējām palīdzēt pilsētas iedzīvotājiem: pēc nakts brigāžu skaita samazināšanas paliks tikai viena brigāde uz 12 tūkstošiem cilvēku, turklāt tikai Jēkabpilī vien, neskaitot tuvējās lauku teritorijas.

Mediķi aicina ņemt vērā to, ka Jēkabpils brigādēm atsevišķos gadījumos pacientus nākas vest arī uz citu pilsētu slimnīcām. "Atsevišķu profilu speciālisti pieņem tikai dienas laikā. Ārpus šo ārstu darba laika šo pašu profilu akūtie pacienti nakts laikā tiek transportēti uz Rīgu vai Daugavpili. Ja te paliks divas brigādes un ja vienai būs jābrauc uz Daugavpili, tad mēs netiksim galā," – skaidroja Marija Pentjukova.

Tomēr NMPD vadība uzsver, ka izmaiņas tiek ieviestas ar mērķi nodrošināt dienesta palīdzību dienā. Dienā tiek saņemti 80% izsaukumu, un personāls nav ieinteresēts strādāt dienā, jo par nakts maiņām pienākas piemaksa.

Vīrietis gaida pieņemšanu pie ārsta - Sputnik Latvija
Kas neveic iemaksas, tas saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību un ģimenes ārstu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša skaidro, ka visas ieceres balstītas uz rūpīgu esošās situācijas analīzi: "Esam skatījuši tieši tās vietas, kur izsaukumu skaits ir viszemākais visā valstī. Jēkabpils ir tajā skaitā – tā ir vieta, kur izsaukumu skaits ir viens no zemākajiem tieši nakts stundās. Jēkabpilī nakts stundās brigādes aizņemtība ir tikai 13 procenti no tā stundu laika, ko brigāde pavada dežūrā."

NMPD uzsvēra, ka iedzīvotājiem nav iemeslu uztraukumam, jo uz katru izsaukumu ārsti reaģēs tāpat kā iepriekš, taču speciālisti uztraucas. Jēkabpils bērnu un jauniešu ar invaliditāti biedrības "Cerību sala" valdes priekšsēdētāja Aija Kvēpiņa saka: "Man trūkst vārdu! Parasti visas lēkmes, visi sliktumi bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām nāk tieši vakarā un uz nakti."

Plānotās izmaiņas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbā satraukušas arī Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču. Viņš atgādināja, ka NMPD mašīnas no Rēzeknes bieži pārved pacientus uz Rīgu un Daugavpili, un vienas brigādes (no četrām) izformēšanas rezultātā pārējās, iespējams, nevarēs apkalpot visus izsaukumus Rēzeknē, Varakļānos un Rundenē.

Ziņu lente
0