Kanāda ievieš nodevas ASV precēm

© pixabayKanādas karogs
Kanādas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas ārlietu ministre Kristija Frīlande paskaidroja, ka nodevas preču importam no ASV valsts saglabās līdz brīdim, kad Donalda Trampa administrācija atcels nodevas tērauda un alumīnija ievešanai no Kanādas.

RĪGA, 1. jūlijs — Sputnik. No 1. jūlija Kanāda ievieš nodevas produkcijas importam no ASV, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz valsts Finanšu ministrijas sniegto informāciju.

Nodevas skars importu no ASV, kura apjoms sastāda aptuveni 16,6 miljardus Kanādas dolāru gadā (12,6 miljardus ASV dolāru). Tirdzniecības barjeras tiek veidotas, atbildot uz nodevām, ko Donalda Trampa administrācija ieviesusi tērauda un alumīnija importam ASV.

Флаги США и Европейского совета в Брюсселе - Sputnik Latvija
Bloomberg: ASV uzstādījušas ultimātu ES un Kanādai tirdzniecības karā

Daļa nodevu skar tos pašus metālus, uz ko attiecinātas ASV nodevas, citas iniciētas ar mērķi ietekmēt štatus, kuru iedzīvotāji pārsvarā balsojuši par Trampu.

Piemēram, 25% nodevas kategorijā iekļautja produkcija no dzelzs, tērauda un sakausējumiem, ieskaitot caurules, sliedes, stieples utt. ar nodevu 10% apmērā tiks aplikta ne tikai virkne produktu no alumīnija, bet arī pārtikas produkti: viskijs, jogurts, kafija, kļavu sīrups un zemeņu džems, pica, gurķi un sojas mērce, sinepes un majonēze, zupas, šokolāde, gatavās pusdienas ar liellopa gaļu. Šajā kategorijā iekļuvis arī viskijs, ko ražo Tenesijā un Kentuki — štatos, kuri balsoja par Trampu.

Tāpat sarakstā iekļauti galda piederumi, papīra preces, matu laka un manikīra piederumi, guļammaisi un alumīnija muciņas alum. Divos sarakstos iekļauti 128 produkti.

"Kanādai nav citas izvēles, kā atbildēt ar mēreniem, absolūti simetriskiem pasākumiem saskaņā ar principu "dolārs pret dolāru"," — paziņoja Kanādas ārlietu ministre Kristija Frīlande.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps aicinājis visas valstis atbrīvoties no tirdzniecības barjerām un nodevām

Politiķe  paskaidroja, ka nodevas preču importam no ASV valsts saglabās līdz brīdim, kad Donalda Trampa administrācija atcels nodevas tērauda un alumīnija ievešanai no Kanādas.

"Mēs nerīkosim eskalāciju, taču arī nepiekāpsimies," — uzsvēra Frīlande.

Viņa paziņoja, ka nesaskata iemeslus atbildes pasākumiem no ASV puses.    

Ziņu lente
0