Likvidators pastāstīja par pirmajām kreditoru prasībām pret ABLV Bank

© REUTERS/Ints KalninsABLV Bank
ABLV Bank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kreditoru prasību pieņemšana ABLV Bank sākās 18. jūnijā un ilgs līdz 18. septembrim.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Likvidējamā ABLV Banka saņēma pirmās kreditoru prasības, paziņoja bankas likvidators Arvīds Kostomārovs.

"Kreditoru aktivitāte šobrīd ir gana liela un, kā jau prognozēts, šobrīd galvenokārt saņemam dažādus precizējošos jautājumus par nepieciešamajiem dokumentiem kreditoru prasījumu noformēšanai un iesniegšanai," citē Kostomārova vārdus rus.db.lv.

Работники банка ABLV собрались вместе для прощальной фотографии - Sputnik Latvija
Bernis: ABLV Bank sagrauta, reputācija sabojāta – kādam par to ir jāatbild

Viņš atzīmēja, ka viens no pirmajiem uzdevumiem pēc lēmuma pieņemšanas par bankas pašlikvidāciju bija atbilstošas organizācijas struktūras izveidošana un datu apkopošana par darbinieku skaitu, un tas jau ir izdarīts.

"Līdz šim brīdim bankas darbinieku skaits ir samazinājies par 294, bet grupas ietvaros par 364. Likvidējamā "ABLV Bank" šobrīd strādā aptuveni 400 darbinieku. Turpmāk darba attiecību pārtraukšana notiks pakāpeniski, atbilstoši likvidācijas procesa īstenošanai un rūpīgi izvērtējot nepieciešamos darba resursus. Tie noteikti nebūs sasteigti lēmumi, jo tiek likvidēta viena no lielākajām kredītiestādēm Latvijā," pateica Kostomārovs.

Uz jautājumu, vai bankas likvidācija paredz arī tā meitas uzņēmumu darbības izbeigšanu, likvidators atbildēja, ka šobrīd galvenā koncentrēšanās ir uz bankas likvidāciju.

"Likvidējamās "ABLV Bank" ieguldījumi radniecīgo un asociēto uzņēmumu pamatkapitālos sasniedz 190 miljonus eiro. Ievērojot šo uzņēmumu nozīmi Latvijas tautsaimniecībā, jau līdz šim ieguldīto darbu šo uzņēmumu attīstībā, darbinieku komandas profesionalitāti un uzkrāto pieredzi, primārais mērķus būs nodrošināt, lai uzņēmumiem un to aktīviem nekrītas vērtība. Pēc tam tiks domāts par jaunu investoru atrašanu, kuri būs ieinteresēti to darbības turpināšanā un attīstīšanā," pateica Kostomārovs.

Februārī ASV Finanšu ministrija apsūdzēja ABLV Bank — otru lielāko banku Latvijā, kura ir lielākā neatkarīgā privātbanka valstī, naudas atmazgāšanā, sakaros ar transakcijām, kuras saistītas ar Ziemeļkoreju, un ierēdņu uzpirkšanā. Neskatoties uz to, ka bankā apsūdzības nosauca par "neredzētu apmelošanu", beigās ABLV bija spiesta uzsākt pašlikvidācijas procesu.

Евро - Sputnik Latvija
West Kredit vadītājs pastāstīja, kad tiks slēgtas Finanšu ministrijas "solītās" bankas

Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tā likvidācijas procesu. FKTK, pildot ECB instrukcijas, kopš 19. februāra ieviesa ierobežojumus maksājumu operācijām ABLV Bank, savukārt naktī uz 24. februāri, ņemot vērā to, ka ECB nelika atcelt bankai noteiktos ierobežojumus, pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto atlīdzinājumu izmaksāšanu bankas klientiem.

Maijā ABLV Bank un tā lielākie akcionāri iesniedza Eiropas Savienības tiesā prasības pret ECB un Vienoto noregulējuma valdi (VNV). Prasībās tiek minēti šo struktūru pārkāpumi, kuri tika pieļauti attiecībā pret banku, — pilnvaru pārsniegšana, līdzvērtības un vienādas attieksmes principu neievērošana un citi. Tāpat prasībās tiek uzskaitīti nopietni iebildumi pret veidu, kādā tika pieņemti lēmumi attiecībā pret banku.

Deviņpadsmitajā jūnijā FKTK atļāva ABLV Bank veikt kontrolētu pašlikvidācijas procesu, kurš, kā plānots, ilgs apmēram piecus gadus. Pienākumus attiecībā pret likvidējamo banku jāizpilda kā tas tika darīts arī iepriekš.

ABLV Bank - Sputnik Latvija
ABLV Bank pastāstīja, cik samaksās likvidatoriem

Līdz ar pašlikvidācijas sākšanos bankas padome un valde zaudē savas pilnvaras, savukārt par iestādi, kura pieņem lēmumus, kļūst likvidācijas komiteja četru likvidatoru sastāvā. Kreditoru prasību pieņemšana ABLV Bank sākās 18. jūnijā un ilgs līdz 18. septembrim.

Bankas likvidatoru komandā ir zvērināts advokāts, maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers, nekustamā īpašuma un finanšu speciālists Andris Kovaļčuks, zvērinātā advokāte, Latvijas biroja Sorainen vadošā partnere Eva Berlausa un korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs.    

Ziņu lente
0