Imants Kalniņš pastāstīja, kas viņam nepatīk Dziesmu svētkos

© Sputnik / Oksana DzadanПраздник Лиго в Дзегужкалнсе
Праздник Лиго в Дзегужкалнсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No latviešu koru panākumu parādes Dziesmu svētki pārtop masveida izklaides pasākumā, uzskata slavenais Latvijas komponists Imants Kalniņš.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Dziesmu svētki, lielākais Latvijas kultūras pasākums, pārvēršas komerciālā izklaides pasākumā, paziņoja intervijā Latvijas Radio komponists Imants Kalniņš.

No 30. jūnija līdz 8 jūlijam Rīgā norisināsies XXVI Vislatvijas dziesmu svētki un XVI Deju svētki par godu Latvijas valsts simtajai gadadienai. Tiek gaidīts, ka galvaspilsētā ieradīsies aptuveni 43 tūkstoši dalībnieku no 118 Latvijas pašvaldībām. Ieplānoti vairāk nekā 65 koru, deju un instrumentālie koncerti, kuros piedalīsies pūšamo instrumentu orķestri, vokālie ansambļi un folkloras kolektīvi.

Pēdējos gadus Kalniņš nepiedalās Dziesmu svētku koncertos Mežaparka estrādē. Kā skaidro komponists, viņam nepatīk ne vien "masveidīgums un ļaužu pūļi", bet arī tendence komercializēt notikumu.

Komponists Raimonds Pauls - Sputnik Latvija
Raimonds Pauls negaida ielūgumu uz Dziesmu svētkiem

"Sāk piemist publisku izklaides pasākumu raksturs. Tas mani nedaudz atgrūž. Uzskatu, ka Dziesmu svētkiem ir jābūt tādiem, kādi tie tika iecerēti — latviešu kora dziesmas manifestācija, latviešu kora dziesmas visaugstāko sasniegumu parāde. Ja tas tā notiks un šo virzienu ievēros, no tā iegūs ne tikai uzskats par mums kā kordziedātāju tautu, bet arī latviešu kormūzika kā tāda," — paziņoja Kalniņš.

Pēc komponista sacītā, šiem nolūkiem jāmeklē jaunus darbus, jaunus autorus, kuru darbi būtu līdzvērtīgi klasikai. Tas palīdzētu demonstrēt un saglabāt Dziesmu svētku augsto līmeni, paskaidroja Kalniņš.

"Ir bīstami izpatikt publikai, publika ir jāizglīto," — uzsvēra komponists.

Imants Kalniņš ir viens no slavenākajiem Latvijas komponistiem, sešu simfoniju un izrāžu, Rīgas kinostudijas filmu un multfilmu mūzikas autors. Viņš bijis Augstākās Padomes deputāts no 1990. līdz 1993. gadam, kā arī Saeimas deputāts.

Ziņu lente
0