Latvijas iedzīvotāji ēd ar notekūdeņu dūņām mēslotus dārzeņus

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasKartupeļu ražas savākšana
Kartupeļu ražas savākšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dārzeņi varētu izraisīt zarnu infekciju epidēmiju Latvijā: lauksaimniecībā izmantotās notekūdeņu dūņas satur patogēnas baktērijas.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Patogēnas, infekcijas izraisošās baktērijas atrodas lauksaimniecībā izmantoto notekūdeņu dūņu sastāvā, kas tiek izmantotas kā mēslojums, vēsta Grani.lv.

Latvijas Atkritumu pārstrādātāju asociācijas ekspertu analīzes liecina: Latvijā baktēriju skaita rādītāji lauksaimniecības dūņās vairākas reizes pārsniedz normas, kuras Eiropas komisija iesaka kompostam un digestātam.

Pēc lauksaimniecības uzņēmuma Sabiedrība Mārupe vadītāja Modra Spuģa sacītā, Latvijas fermeri izmanto šīs bīstamās dūņas burkānu, kartupeļu un kukurūzas sējumu mēslojumam.

Аисты в гнезде - Sputnik Latvija
Kadmija kari: Eiropas Savienība baidās no Krievijā ražotā mēslojuma

Šāds mēslojums apdraud ne vien dārzeņu lietotāju veselību, bet arī pašus lauksaimniekus. Patogēnās baktērijas var kļūt par neizskaidrojamu zarnu infekciju uzliesmojumu iemeslu.

Tiek atzīmēts, ka šobrīd spēkā esošie noteikumi pieprasa noteikt notekūdeņu nogulsnē tikai smago metālu saturu un vēl dažus rādītājus, taču bakterioloģiskais piesārņojums nav to vidū.

Lai ar ko Latvijas fermeri arī nelaistītu dārzeņus, lētāki tie nekļūst. Šī gada februārī tika ziņots, ka Latvijā dārzeņi ir dārgāki, nekā Lietuvā un Igaunijā. Ievērojami samazināt Latvijas dārzeņu vērtību nav palīdzējusi arī PVN pazemināšana no 21% līdz 5%.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe toreiz skaidroja, ka Lietuvā dārzeņi, augļi ir lētāki, jo tā atrodas tuvāk dienvidiem un ar labvēlīgāku klimatu, nekā Latvija, savukārt Igaunijā šo produktu zemā cena skaidrojama ar to pazemināto kvalitāti, salīdzinot ar Latvijā audzētajiem.

Ziņu lente
0