Viktors Valainis: Latvijai jābloķē ES budžeta pieņemšana

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasФлаг ЕС у здания представительства Европейского Союза в Москве.
Флаг ЕС у здания представительства Европейского Союза в Москве. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības jaunā budžeta projekts ir neizdevīgs Latvijai, kas slikti lobē savas intereses, uzskata Lielo pilsētu asociācijas vadītājs.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. Latvija agresīvāk jāaizstāv savas intereses ES, tostarp, iespējams, pilnībā jābloķē šobrīd piedāvātais Eiropas Savienības budžeta projekts, paziņoja Lielo pilsētu asociācijas vadītājs Viktors Valainis intervijā Latvijas Radio.

Eiropas Komisija piedāvāja pēc 2020. gada par 13% samazināt Latvijai piešķirto līdzekļu apjomu kohēzijas politikai, kā arī līdzfinansējumu mazāk attīstītiem reģioniem – no 85% līdz 70%. Valainis uzskata, ka Latvijai jāizmaina pieeja pārrunās par ES budžetu.

"Šis rezultāts parāda to, ka līdz šim sarunas bijušas ļoti slikti vērtējamas. (…) Dienvidu valstis ir perfekti nolobējušas savas intereses, un mums jādomā, kādā veidā agresīvāk iestāties par savām interesēm," — viņš teica.

Piemēram, derētu izvērtēt šādu scenāriju: valdības vadītājs varētu neatbalstīt visu piedāvājumu kopumā, piebilda Valainis.

Банкнота евро - Sputnik Latvija
Kučinskis sašutis par Eiropas Komisijas nolūkiem norādīt Latvijai, kā tērēt naudu

Arī Ārlietu ministrija nepiekrīt Eiropas Komisijas piedāvājumam. Agrāk summas noteikšanā vissvarīgākā nozīme bija IKP, savukārt tagad svarīgākais faktors ir bezdarbs, tostarp, arī jauniešu vidū. Taču Latvijā bezdarba līmenis ir pietiekami zems darba migrācijas dēļ, tādēļ valsts vēlētos, lai uzmanībā tiktu ņemta arī depopulācija, atzīmēja ĀM parlamenta sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Tāpat viņa piebilda, ka pilnībā saglabāt finansējumu esošajā līmenī nav iespējams Lielbritānijas plānotās izstāšanās dēļ no ES. Pie tam, sakarā ar to, ka nākotnē arvien vairāk līdzekļu būs pieejami jauniem ekonomiskiem un inovatīviem virzieniem, jāstrādā pie tā, lai Latvijas zinātnes un pētniecības institūti spētu piesaistīt līdzekļus, kas būtu paredzēti nevis kādai valstij, bet konkrētiem mērķiem.

Ziņu lente
0