Ūdens transports Rīgā – greznība vai nepieciešamība

© Sputnik / Oksana DzadanПанорама Риги
Панорама Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viegla un ātra pastaiga ar laivu pa Daugavu var izrādīties daudz pievilcīgāka par stundas braucienu ar automobili: vai Rīgas iedzīvotājiem tiks dota iespēja izvēlēties starp zemi un ūdeni.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. Pilsētas plānotāji un rīdzinieki, kuri dzīvo pie Daugavas vai tās tuvumā, atbalsta sabiedriskā ūdens transporta atklāšanas ideju, vēsta Vesti.lv

Pa upi kursējošais sabiedriskais transports vien 15 minūšu laikā varētu nogādāt pasažierus no Mangaļsalas uz Bolderāju. Savukārt, lai šķērsotu šo pašu ceļu ar mašīnu, būs nepieciešama apmēram stunda. Par ūdens transporta nepieciešamību spriež daudzi, taču līdz darbiem pagaidām neesam tikuši.

Вантовый мост через реку Даугаву в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas dome apsvērs piedāvājumu pārsēdināt rīdziniekus laivās un kuteros

It kā Rīgas iedzīvotāji piekrīt pārsēsties uz laivām vai kuģīšiem, ja to maršruti būtu regulāri, savukārt cenas nebūtu pārāk dārgas. Savukārt izbraucienu kuģīšu īpašnieki tieši pretēji apgalvo, ka īpaša pieprasījuma uz šādiem maršrutiem pilsētā nav. Jo, lai kuģīši kursētu regulāri, tiem ir nepieciešama pastāvīga pasažieru plūsma vai pašvaldības dotācijas.

Pilsētas plānotāji pagājušonedēļ sarīkoja diskusiju par ūdens transportu Rīgā un pat piedāvāja iespējamos maršrutus no Centrāltirgus līdz Lucavsalai, no Nacionālās bibliotēkas līdz Vecrīgai un tā tālāk. Turklāt sarunas laikā tika apspriestas arī šāda transporta cenas un apmaksas iespējas. Paredzēts, ka biļetei uz kuģīti nav jābūt dārgākai par jebkura cita sauszemes sabiedriskā transporta biļeti. Savukārt apmaksai ūdens transportu var aprīkot ar speciālām e-talona iekārtām, līdzīgi autobusiem un trolejbusiem.

Sabiedriskais transports bez sabiedrības

Neskatoties uz to, Rīgas satiksme un ostas pārstāvji attiecās pret piedāvājumu bez iedvesmas, atzīmējot, ka pasažieru ūdens pārvadājumos, visticamāk, būšot ārkārtīgi maz. Pēc Rīgas satiksmes pārstāvja Reiņa Auziņa sacītā, laiviņas un kuģīšus izmantos mazāk kā 100 cilvēki, savukārt tas ir nepietiekami priekš sabiedriskā transporta.

Rīgas izpilddirektors Juris Radzēvičs vispār samazināja paredzamo ūdens sabiedriskā transporta pasažieru skaitu līdz vienam cilvēkam.

"Dēļ viena cilvēka mēs tagad organizēsim satiksmi!? To nepieļaus arī pārējie iedzīvotāji, ja runājam par publiskās naudas izmantošanu, tas būtu kā greznuma priekšmets, ja 5 cilvēki brauc laivā, tad tā ir greznība," — paziņoja Radzēvičs. Taču pilsētas plānotāji vienalga cer, ka ūdens transports sāks kursēt pa Daugavu jau šovasar.

Reāla panaceja pret sastrēgumiem

Pērnā gada oktobrī Rīgas galvenais arhitekts Gvido Princis paudis viedokli, ka galvenais sastrēgumu iemesls galvaspilsētā ir tiltu noslogotība un piedāvājis attīstīt prāmju un laivu satiksmi, kā "ātrāko un elastīgāko upes šķērsošanas veidu". Tāpat viņš nosauca šo ideju par "ekonomiski izdevīgu risinājumu".

Даугава бурлит парусными лодками - Sputnik Latvija
Twitter: rīdzinieki netaisās šķērsot Daugavu ar laivām

Rīdziniekus sadusmoja Rīgas galvenā arhitekta Gvido Prinča piedāvājums aizdomāties par ūdens transporta izmantošanu Daugavas šķērsošanai, lai atbrīvotu tiltus no mašīnām. Twitter lietotāji bija neapmierināti un uzskatīja, ka šādi piedāvājumi varētu atgriezt Latviju Viduslaikos.

Tiesa, Rīgas dome atbalstīja galvenā arhitekta ideju, un norīkoja Rīgas Satiksmei izvērtēt, cik ekonomiski pamatoti un pieprasīti būtu pasažieru pārvadājumi pa Daugavu rīdzinieku vidū.

Rīgas domes Transporta un satiksmes lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vadims Faļkovs intervijā Latvijas Radio 4 pastāstīja, ka Rīgas Satiksme izskatīs iespēju izveidot visa gada garumā ūdens pārvadājumus starp Bolderājas, Vecmīlgrāvja un Iļģuciema mikrorajoniem. Ierēdnis atzīmēja, ka vasaras periodā pārvadājumi varētu būt izveidoti arī starp Lucavsalu un Ķengaragu.

Ziņu lente
0