Vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku gatavi atteikties no Latvijas simtgades svinībām

© Sputnik / Евгений ЛешковскийСалют Черняховску
Салют Черняховску - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmit tūkstoši cilvēki atdevuši savas balsis par to, lai 60 miljoni eiro, kas atvēlēti Latvijas simtgades svinībām, tiktu novirzīti onkoloģisko slimību ārstēšanai.

RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Iniciatīvu "Simtgades svinību naudas novirzīšana vēža ārstēšanai" portālā Manabalss.lv parakstījuši vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

2018. gada 18. novembrī Latvija svinēs sava valstiskuma simto gadskārtu, 16. februārī Lietuva svinēja simt gadus kopš Neatkarības akta parakstīšanas, 24. februārī – Igaunijas neatkarības simtgade, bet 1. decembrī Rumānija atzīmēs apvienošanos ar Transilvāniju.

Slimnīca Valgā. Datortomogrāfs - Sputnik Latvija
Latvijas onkoloģijā moderni medikamenti neienāk hroniska līdzekļu trūkuma dēļ

Parakstu vākšana iniciatīvas atbalstam sākās 2017. gada novembrī. Tās autors norāda, ka simtās gadskārtas svinībām Latvija iztērēs aptuveni 60 miljonus eiro, no kuriem 22,3 miljoni ir valsts budžeta daļa. Savukārt Igaunija saviem neatkarības svētkiem veltīs tikai apmēram 24 miljonus eiro.

Petīcijas autors Alvils Puričs Aurels iesaka pārvērtēt izdevumus un daļu svētku pasākumiem paredzētās naudas atvēlēt onkoloģisko slimību ārstēšanai.

Onkoloģija Latvijā

Iepriekš labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāja Ruta Dimanta pastāstīja, ka vēža ārstēšanas metodes Latvijā tik lielā mērā atpaliek no mūsdienu metodikas, ka pēdējos gados palīdzības lūdzēju skaits ir vairākkārt pieaudzis. Latvijas Onkologu asociācija norādīja, ka ka vēža ārstēšanas metodes Latvijā ir atpalikušas vismaz par 10 gadiem, ārsti spiesti izmantot novecojušus medikamentus.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas hematoonkoloģe Gunita Medne stāstīja, ka ik gadus onkoloģiskās slimības tiek diagnosticētas desmitiem bērnu Latvijā.

Lai izdzīvotu daudzi vēža slimnieki spiesti doties uz ārzemēm, kur iespējas ārstēties ir plašākas, tostarp pieejami arī medikamenti onkoloģijas ārstēšanai

Rekorda budžets veselības aprūpei

Taču šogad Latvijas valdība nolēmusi atvēlēt veselības aprūpei rekordlielu summu. 2018. gada budžetā veselības aprūpes finansējums pirmo reizi pārsniedz 1 miljardu eiro.

Флаг Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas simtgade bez rekorda: trūkst līdzekļu lielākajam karogam

Nacionālais veselības aprūpes dienests jau ziņoja, ka šogad Latvijā tiks atvērts Valsts Patoloģijas centrs, kas nodarbosies ar onkoloģijas slimību profilaksi, jo galvenās problēmas šajā jomā patlaban saistītas ar audzēju vēlīnu diagnosticēšanu.

Veselības ministrijas dati liecina, ka 33,9% onkoloģijas slimību tiek diagnosticēti trešajā un ceturtajā stadijā, vēl 20,8% — nenorādot stadiju. Cilvēku dzīve ar vēža slimību trešajā un ceturtajā stadijā ir daudz īsāka nekā pacientiem, kuru slimība diagnosticēta agrīnā posmā.

Veselības ministrija uzskata, ka pašreizējo onkoloģijas profilakses, novēršanas un ārstēšanas metožu modernizācija, kā arī jaunas metodikas ieviešana ļaus par 10% samazināt vēlu diagnosticētu audzēju skaitu.

Ziņu lente
0