Politika

Danči uz zārkiem: Mamikins sašutis par kolēģu necienīgo uzvešanos

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins
Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins pastāstīja par kolēģu necienīgo uzvešanos piemiņas ceremonijā EP.

RĪGA, 15. jūnijs — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins sašutis par kolēģu uzvedību Staļina deportāciju upuru piemiņas ceremonijā Eiropas Parlamentā (EP). Vairākiem deputātiem radās iespaids, ka pasākuma skumjais raksturs tomēr ļauj demonstrēt nepatiku — pret Mamikinu un Miroslavu Mitrofanovu izskanēja pārmetumi par prokremlisku nostāju.

Mamikins pastāstīja, ka 14. jūnijā EP pie piemiņas plāksnes tika pieminēti 1941. gada jūnija upuri.

SS leģionāru maršs Rīgā - Sputnik Latvija
Roberts Zīle: Nacionālās apvienības valdības laikā latvieši Latvijā jutīsies kā mājās

"Man ir politiskās nesaskaņas ar kolēģiem, kuri arī tur piedalījās, — politiskās, ekonomiskās, par to, kā Latvijai un ES ir jāattīstās tālāk. Taču es vienmēr esmu godājis un godāšu Staļina represiju gados bojāgājušo un cietušo cilvēku piemiņu. Kaut vai tāpēc, ka tolaik cieta visu Latvijā dzīvojošo tautību pārstāvji — gan latvieši, gan krievi, gan ebreji, gan baltkrievi, vārdu sakot, visi… Arī manas ģimenes locekļi. Mūžīga piemiņa!" — uzrakstīja Mamikins.

Politiķis pastāstīja, ka līdz ar Baltijas valstu pārstāvjiem ceremoniju apmeklēja EP prezidents Antonio Tajāni, Nīderlandes premjerministrs Marks Ritte, EP deputāts, rumāņu bīskaps Laslo Tokešs.

"Uzstājās mans kolēģis, EP deputāts Miroslavs Mitrofanovs. Pastāstīja ļoti personīgu stāstu par savu ģimeni — par to, kā viņa tēvs 10 gadus nosēdēja Staļina nometnēs, ka viņa ģimene pirmskara Latvijā draudzējusies ar Meletiju Kallistratovu — Latvijas valsts dibinātāju, 1941. gada augustā nogalināto krievu vecticībnieku no Daugavpils," — atcerējās Mamikins.

Viņš piebilda, ka pēc Mitrofanova uzrunas daudzu klātesošo acīs bija redzamas asaras.

Inese Vaidere - Sputnik Latvija
Vaidere: Ušakova pāreja uz krievu valodu ir necieņa pret likumu

"Un šajā brīdī pie Miroslava mikrofona pieskrien un burtiski izrauj to mūsu dārgā biedrene Sandra Kalniete un sāk klāstīt: "Jūs, Mitrofanov, bijāt Krimā! Jūs atbalstāt Putina politiku! Krimas okupāciju!" Piebalsoja PSKP locekle kopš 1974. gada Inese Vaidere, bakstot ar pirkstu jūsu padevīgo kalpu: "Un jūs, Mamikin, arī bijāt Krimā!" (Medicīnisks fakts: neesmu bijis Krimā kopš 1990. gada. Taču bijusī komuniste Vaidere taču labāk zina, kur esmu bijis!)," — stāstīja Mamikins.

Ceremonijas noslēgumā EP deputāts Zīle atteicies pozēt kopējā fotogrāfijā.

"Pasākuma fināls pēc ziedu nolikšanas — kolektīva fotogrāfija. Nacionālists Roberts Zīle atsakās fotografēties kolektīvi, jo kadrā — "Kremļa aģenti" Mitrofanovs un Mamikins. Priekškars. Rodas cieņa pret Pabriku, kurš nekad nav bijis man tuvs ar saviem politiskajiem uzskatiem. Vīrs vienkārši atnāca, nolieca galvu, nolika ziedus un aizgāja. Danči uz zārkiem. Īsti necilvēki," — piebilda Mamikins.

Saskaņā ar tradīciju Baltijas valstu pilsoņu ievēlētie Eiropas Parlamenta deputāti ik gadus pulcējas jūnija sākumā, lai godātu 1941. gada Staļina deportāciju upuru piemiņu. Deportācijas skāra Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Ukrainas un Moldovas iedzīvotājus. 1941. gadā no Latvijas tika izsūtīti vairāk nekā 15 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā trešā daļa viņu vidū gāja bojā. Jūnija deportāciju upuru piemiņu godā tāpat kā tos, ko skāra deportācijas 1949. gada martā, kad gandrīz 95 tūkstoši cilvēku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tika piespiedu kārtā izmitināti attālos Sibīrijas rajonos.    

Ziņu lente
0