Tas ir pagājušais gadsimts: Swedbank atvadās no kodu kartēm

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Swedbank interneta bankas lietotājus gaida nopietnas pārmaiņas – finanšu iestāde plāno atteikties no kodu kartēm.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Jau nākamnedēļ Swedbank plāno sākt pakāpenisku kodu karšu nomaiņu pret citiem autorizācijas līdzekļiem, informēja bankas preses dienesta vadītāja Kristīne Jakubovska.

Viņa pastāstīja, ka, ņemot vērā klientu digitālās autentifikācijas metožu jaunos noteikumus, kas vēl vairāk ierobežos kodu karšu lietošanu, Swedbank jūnijā sāks pakāpeniski pāiet pie citiem autorizācijas līdzekļiem. Pāreja tiks noslēgta 2019. gada septembrī.

Здание банка Citadele в Тукумсе - Sputnik Latvija
Strādājām Latvijā 20 gadus, un tagad esam padzīti: "Citadeles" klientu stāsti

No šī gada 12. jūnija jaunie klienti vairs nesaņems kodu kartes, bet no 12. septembra vairs netiks atjaunotas jau esošās kodu kartes un to paroles. No 2019. gada 1. aprīļa, atbilstoši EMVCo prasībām, kodu kartes vairs netiks pieņemtas autentifikācijai, veicot apmaksu vietnēs, kas atbilst drošības principiem 3D Secure. Atteikšanās no kodu kartēm Swedbank digitālajos kanālos ieplānota 2019. gada septembrī.

"Pārejas laikā visiem klientiem tiks nosūtītas individuālas ziņas. Kodu karšu īpašniekiem rekomendējam jau laikus rīkoties jaunu autentifikācijas līdzekļu ieguvei. Piemēram, bezmaksas autentifikācijas līdzekli "Smart-ID", kas īpaši piemērots viedtālruņu lietotājiem, klienti var ērti lejupielādēt paši vai iegūt "Swedbank" filiālēs klātienē. Savukārt tiem klientiem, kuriem vēl nav "Smart-ID" lietošanai piemērotu viedierīču, bankas darbinieki palīdzēs apgūt kodu kalkulatoru lietošanu, kam tiks samazināta standarta cena. Turklāt vairākām klientu grupām tiks piedāvāts īpašs cenrādis kodu kalkulatoru iegādei," — paskaidroja Jakubovska.

Latvijas dzelzceļš - Sputnik Latvija
Latvijas Dzelzceļš sācis krāt naudu nebaltai dienai

Viņa atgādināja, ka kodu karšu lietošanas pirmie ierobežojumi Latvijā stājās spēkā 2017.gada pavasarī, kad Swedbank kā pagaidu risinājumu ieviesa papildu identifikācijas līdzekli — SMS ar drošības kodu.

"Kodu kartes ir pagājušā gadsimta izgudrojums — Latvijā tās parādījās pirms vairāk nekā 20 gadiem, kad internetbanku un pakalpojumu lietošana internetā bija tikai pašos aizmetņos. Risinājumi un paradumi ir būtiski mainījušies. Tas noticis ar daudziem rīkiem, piemēram, 90.gados kā ikdienas attālinātās saziņas kanāli aktīvi tika izmantoti faksa aparāti, kas mūsdienās ir faktiski kļuvuši par vēsturi," — piebilda arī Swedbank Klientu servisa pārvaldes vadītājs Vadims Frolovs.    

Ziņu lente
0