Nākamā Saeima būs drosmīgāka: Kučinskis gaida jaunas reformas izglītībā

© Sputnik / Sergey MelkonovМарис Кучинскис
Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis lolo lielas cerības uz jauno Latvijas Saeimu, kura tiks ievēlēta šī gada oktobrī.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija piektdien, 1. jūnijā, konceptuāli noraidīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumu uzsākt bērnu mācības skolā no sešu gadu vecuma, taču Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis sagaida, ka jaunā Saeima neatmetīs šo ideju, vēsta Grani.lv.

Pēc Kučinska sacītā, nākamā Saeima, kuru Latvijas iedzīvotājiem būs jāizvēlas oktobra sākumā, atkal ķersies klāt skolu reformas jautājumam. Viņš atzīmēja, ka nav jāatsakās no IZM piedāvājuma, bet gan jāpacenšas to uzlabot.

"Es negribētu, ka jautājums tiktu vispār nolikts malā. Jautājums ir pietiekami nopietns un nepieciešams, tāpēc ceru, ka IZM centīsies piedāvājumu pilnveidot un sagatavos atbildes uz deputātu jautājumiem,"- paskaidroja savu pozīciju Kučinskis.

Ministrs uzskata, ka Saeimai vienkārši pietrūkst drosmes pieņemt reformu. Kučinskis pauda cerību uz to, ka nākamā sasaukuma parlaments būs izlēmīgāks un īstenos šīs ieceres dzīvē.

Bērns vācu valodas nodarbībā skolā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvieši nevēlas sūtīt bērnus skolā no sešu gadu vecuma

Komisijas atteikšanās pieņemt grozījumus tāpat izraisījušas ārkārtīgu sašutumu izglītības ministram Kārlim Šadurskim. Brīdī, kad komisija noraidīja piedāvājumu par sešgadniekiem, Šadurskis nesavaldīja emocijas un nosvieda pildspalvu uz galda, iesaucoties, ka tas esot "trieciens". Vēlāk viņš uzrakstīja Twitter, ka vienalga panāks bērnu mācību uzsākšanu skolās no sešu gadu vecuma, jo uzskata, ka šāds lēmums palīdzēs sniegt labākas iespējas bērnu turpmākai veiksmīgai dzīvei un laimīgai un pārtikušai Latvijai.

Neskatoties uz to, pret IZM grozījumiem Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kuri paredz uzsākt mācības skolā no sešu gadu vecuma, vairākkārt uzstājās gan Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, gan pašvaldību pārstāvji, kā arī vecāki.

Savukārt "Saskaņas" deputāts Andrejs Klementjevs paziņoja, ka Saeimā ir vēl 34 parlamentārieši, kuri ir gatavi parakstīt vēstuli Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim ar lūgumu nepasludināt grozījumus to pieņemšanas gadījumā.

Ziņu lente
0