Sausums Latvijā var atstāt mājlopus bez graudiem un zāles

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban kritiskākā situācija vērojama Kurzemē, kur kalst vasarāji un izdeg zāle.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Ilgstošais siltums un sausums apdraud graudaugu laukus un mājlopiem paredzēto zāli, vēsta Baltnews.lv, atsaucoties uz Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKIC).

Augstās gaisa temperatūras dēļ agrāk nekā parasti sākusies ziemāju vārpošanās, vietām jau zied rudzi. Sausums negatīvi ietekmē augu spēju saņemt uzturvielas no augsnes.

"Lielā sausumā graudaugi atmet apakšējās lapas – tās ātrāk nokalst, līdz ar to samazinās fotosintezējošā virsma, tiek zaudēts ražas potenciāls. Ja sausuma periods vietās, kur jau tagad tas valda ieilgs un pastiprināsies, ražas zudumi būs neatgriezeniski," – norādīja LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Руки - Sputnik Latvija
Sinoptiķi sola Latvijai karstuma nedēļu

Visbēdīgākā ir situācija Kurzemē, kur vasarāji aizkalst un zālei draud izdegšana. Ja sausums turpināsies, nopļautie lauki izdegs. Tas nozīmē, ka lopiem gaidāms bada gads, piebilda LLKC Kuldīgas biroja vadītāja Daiga Mellere.

Iepriekš Kurzemē – Saldū – gaisa temperatūra pacēlās līdz +29,3 grādiem. Tāds karstums šajā pilsētā fiksēts pirmo reizi meteonovērojumu vēsturē.

Eksperts, Globālā klimata un ekoloģijas institūta zinātniskais līdzstrādnieks Sergejs Semjonovs paskaidroja, ka XXI gs. prognozes liecina: klimats Baltijas valstīs var būtiski mainīties, tāpēc valdībām jāpadomā, kā minimizēt pārmaiņu nestos zaudējumus. Viņš piezīmēja, ka ārkārtējas darbības nav nepieciešamas, taču kompetentām iestādēm nāktos meklēt priekšrocības, ko nes saimniekošana karsta klimata apstākļos.

Ziņu lente
0