Politika

Vladimirs Lindermans: vara ir sapratusi, ka cieš sakāvi

© Sputnik / Sergey MelkonovVladimirs Lindermans
Vladimirs Lindermans - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cīņā par krievu tiesībām Latvijā iestājas jauna fāze, bet specdienesti un nacionālā elite pat neaptver, ka paši panākuši situācijas saasināšanos valstī.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik, Jevgēņijs Leškovskis. Aizvadītajā nedēļā tiesa atbrīvoja no aresta Vladimiru Lindermanu, Drošības policijas darbiniekiem griežot zobus.

Viņa lieta vēl nav slēgta, un gaidāma nopietna izmeklēšana, taču pats Vladimirs Lindermans sarunā ar Sputnik Latvija uzsvēra: visticamākais, tā sabruks tāpat kā iepriekšējās sešas lietas, ko ierosināja DP. Viņš izteica pieņēmumu, ka DP ir apnicis tik bieži saņemt knipjus pa degunu un tagad jau radies tīri sportisks azarts — "iesēdināt Lindermanu".

Ieslodzījuma vietā - Sputnik Latvija
Gasparjans: Latvijas specdienests sarīkojis tīrīšanu pirms Saeimas vēlēšanām

Pēc Vislatvijas vecāku sapulces viesnīcā "Latvija" DP ierosināja septiņas krimināllietas — pret Vladimiru Lindermanu, Aleksandru Gapoņenko, Tatjanu Ždanoku un vēl četriem cilvēkiem, kuru vārdus pagaidām neminēsim.

Lindermans pastāstīja, ka varasiestādes un specdienesti nosprauduši sev vairākus uzdevumus, kuru starpā galvenais ir iebiedēt Latvijā dzīvojošos krievus, parādīt, ka visi ir ievainojami un vara spers stingrākos soļus — līdz pat cietumam nepakļāvīgajiem. Otrs mērķis — kustībai par krievu skolām un krievu tiesībām atņemt aktīvākos cilvēkus, kurus daudzi uzklausa.

Rusofobi nopēruši paši sevi

— Bet man šķiet, ka varai un tiem, kuri izpilda pavēles (tai pašai DP) kaut kas ir aizgājis greizi, ne tā, kā bija plānots sākumā, — teica Lindermans. — Varasiestādes taču cerēja sodīt maksimāli stingri un daudzus, varbūt pat ne septiņus, bet vairāk. Taču viss, ko uzrāda varasiestādes, ir tiktāl no pirksta izzīsts, ka uzreiz kļuva skaidrs: tiesās lietas sabruks.

- Patiešām, notika taču legāla sapulce, kuras dalībnieki neizteica neko tādu, par ko varētu saukt pie jebkādas atbildības.

— Protams, un arī man neko tādu nevar uzrādīt. Vai tad es teicu kaut ko nelabu par latviešiem? Nē. Ierosināju iznīcināt Latviju? Nē. Aicināju uz masu nekārtībām? Nē. Policijā mani nopratina: ko jūs domājāt, kad teicāt to un šo? Kas tas ir, pie mums jau par kaut kādām nepareizām domām sauc pie atbildības? Tā izskatās. Teicu to, ko teicu, un nav ko man galvā līst: ko tas Lindermans tur domājis, kādus mājienus devis?

Акция в защиту русских школ в Риге, 14 декабря 2017 года - Sputnik Latvija
Par krievu skolām: izšķirošā cīņa

Pirmajā nopratināšanā es tūlīt devu izsmeļošu skaidrojumu, lai gadījumā, ja nonāks līdz tiesai, mantijā ģērbtā cilvēka acu priekšā būtu skaidri un izsmeļoši paskaidrojumi, kas pierādītu: viss, ko teicu akcijās krievu skolu aizsardzībai, ir likumīgs! Bija jautājums par plakātu "Katram rusofobam kārtīgu zārku" — ko es ar to esot domājis? Es atbildēju: plakāts spilgtā tēlainā formā apliecina manu ārkārtīgi negatīvo attieksmi pret rusofobiju, ko es uzskatu par tikpat kaunpilnu rasisma izpausmi kā antisemītisms.

Tiesnešiem apnicis Drošības policijas analfabētisms

- Daudzi atzīmē (nebūt ne tikai juristi): visas lietas pret Vecāku sapulces dalībniekiem ir uzbrukums konstitucionālajām tiesībām — vārda brīvībai un sapulču brīvībai.

— Tā taču ir. Un tagad, man šķiet, vara un specdienesti jau ir aptvēruši, ka šajā lietā viņi pamatīgi aptraipīs savu reputāciju. Varbūt gribat teikt, ka konstitucionālās tiesības visiem nav vienādas? Domāju, tam tiesas nepiekritīs. Skaidrs taču, ka opozīcijas spēku sapulcēs cilvēki izsakās skarbi un stingri. Taču Vecāku sapulce nav nekāda sazvērestība likumīgās varas gāšanai.

Ulmanis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gasparjans: tagad apdraudēti visi Latvijas iedzīvotāji

Principā, tā jau ir tendence: DP cieš sakāves gandrīz visās savās skaļajās politiskajās, politizētajās lietās. Protams, tiesneši nejūt līdzi man vai Gapoņenko, taču pie tam arī DP viņiem apnikusi ar savām juridiskajām kļūmēm.

Jā, pagaidām neesmu attaisnots. Lieta karājas, un tā ir visai smaga, cita starpā ir arī 225. pants (masu nekārtību organizācija), par kuru iespējama brīvības atņemšana uz laiku līdz 12 gadiem. Savā runā sapulcē es it kā esot sarunājis par trim pantiem: jau minēto, "starpetniskā naida kurināšanu" un valsts pamatu graušanu.

Specdienestam nav izdevies iebiedēt krievu aizstāvjus

- Specdienestu darbinieki paziņoja, ka Vladimiru Lindermanu nevar atbrīvot no aresta, jo viņš varot traucēt izmeklēšanu. Kā tam var traucēt?

— Patlaban tikai izņēmuma gadījumos tiek izmantots arests līdz galvenajai tiesas sēdei, kurā tiek pieņemts galīgais spriedums. Izmeklētājam ne tikai kaut kas jāpasaka, bet arī jāpierāda: ja Lindermanu atstāt brīvībā, viņš izdarīs spiedienu pret lieciniekiem vai noteikti aizbēgs no taisnās tiesas.

Lindermans - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvija ir apdraudēta, taču specdienests ir bezspēcīgs: DP pret tiesībsargiem

Taču izmeklētājam neizdevās to pierādīt. Mēs ar advokātu tiesā teicām: no 2000. gada tikai DP ierosinājusi pret mani sešas krimināllietas, un es ne reizi neesmu ietekmējis nekādus lieciniekus, nav neviena papīra, nevienas pretenzijas. Kāds tad ir pamats domāt, ka es tagad kādu ietekmēšu? DP cer tikai uz kaut kādu politisku demagoģiju. Taču te nu kā mēdz teikt, tāds ar tādu saprotas: tiesa izskatīja lietu juridiski precīzi.

-Tātad galvenais mērķis ir sasniegts — iebiedēt cilvēkus, lai viņi sēdētu klusu, sagremotu visu, ko dod, un nebāztu galvas laukā?

— Tagad staigāju pa pilsētu, un mani uzrunā ļoti daudzi, saka atbalsta vārdus, kāds klusēdams pa plecu uzsit, cits saprotoši smaida. Un cilvēku acīs es neredzu nekādas skumjas un paniku: sak, cauri ir, krievi zaudējuši cīņā par savām tiesībām.

Nezinu, vai varasiestādes saprot, ka iebiedēšana ir nūja ar diviem galiem. Vai nu tu salauzīsi ar iebiedēšanu vai pats zaudēsi un galu galā dosi cilvēkam vēl spēcīgāku impulsu cīņai par savām tiesībām. Varasiestādes staigā pa smalku asmeni. Domāju, tagad viņi saprot, ka cieš sakāvi, un tas viņiem nepatīk.

Atsauciet atmiņā referendumu par krievu valodas statusu

- Kā turpināt cīņu par krievu skolām un krievu tiesībām, ja procesu radikalizēt nedrīkst?

— Vispirms tiksim skaidrībā, ko nozīmē "radikāli"? Krievu skolu aizstāvības štābs grib ielenkt Ministru kabinetu. Tas ir radikāli? Bet ja laucinieki ar traktoriem bloķē ceļus, vai tas ir radikāli? DP pūlas šajā jēdzienā ietvert visu. Kad saku, ka jārīkojas stingrāk un aktīvāk, DP uzskata, ka es runāju par varas gāšanu Latvijā. Muļķības, protams. Kur ir jēdziena "radikāls" robeža? Kas ir normāli un likumīgi, ja runa ir par akcijām krievu skolu aizsardzībai?

Piemēram, es neslēpju, ka pašlaik būtu produktīvi, ja Krievijas politiķi pieņemtu sankcijas pret rūdītiem rusofobiem, pareizāk gan — uzņēmējiem, kuri viņus sponsorē. To es saucu par krievu aizstāvības akciju radikalizāciju. Personiskās sankcijas pret uzņēmējiem ir nopietna lieta, jo šie cilvēki zaudē kaut kādas iespējas: esmu pārliecināts, ka daudziem ir bizness Krievijā.

Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
Bekmans: "Ždanokas lielā" ir psiholoģiskas ņirgāšanās pazīmes
Taču pašlaik galvenais, manuprāt, ir palielināt cilvēku skaitu krievu tiesību aizsardzības akcijās. Svarīgi ir radīt sabiedrībā noskaņojumu, kura apstākļos valdība justos neomulīgi, bojājot dzīvi krieviem.

Vai atceraties referendumu par otrās valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, ko ierosināju pirms dažiem gadiem? Toreiz lielākā daļa krievu pieprasīja, lai viņu valoda tiktu atzīta par otro valsts valodu. Bet tagad ir svarīgi, lai tikpat daudzi cilvēki uzstātos par krievu skolām. Rodas iespaids, ka kustība krievu skolu aizstāvībai pārliecinoši nostiprinās. Atkārtošu vēlreiz — valdībai tas jļoti nepatīk, jo viņiem šķita, ka akcijās piedalīsies saujiņa kaut kādu tur margināļu. Draugi, tagad viss ir daudz nopietnāk, — ir pārliecināts Vladimirs Lindermans.    

Ziņu lente
0