Rīgas ārsti piekrituši vadīt ātrās palīdzības mašīnas

© Sputnik / Sergey MelkonovĀtrās palīdzības mašīnas
Ātrās palīdzības mašīnas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunie Rīgas ātrās palīdzības ārsti ir gatavi šoferu vietā vadīt speciālās mašīnas, lai saņemtu algas pielikumu.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Rīgas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku arodbiedrība atbalsta un pozitīvi vērtē brigāžu izveidi ar diviem mediķiem, viens no kuriem vadīs ātrās palīdzības mašīnu, vēsta Mixnews.lv.

Pilotprojekts, saskaņā ar kuru pie ātrās palīdzības mašīnas stūres atradīsies nevis profesionāls vadītājs, bet gan ārsta palīgs, tiks īstenots kopš šī gada 1. jūlija. Tādējādi neatliekamās palīdzības brigāde sastāvēs no diviem, nevis trim cilvēkiem, kā tas bijis līdz šim. Tas tiek darīts ar nolūku palielināt medicīniskā personāla algu.

Neatliekamās palīdzības dienesta jaunās mašīnas - Sputnik Latvija
Netraucējiet "ātrajiem": dzīvības glābšana ir svarīgāka nekā fotogrāfija

Arodbiedrības priekšsēdētājs Genādijs Rusanovs norādīja, ka NMPD projekts ir brīvprātīgs — mediķi paši var izlemt, strādāt viņiem šādā brigādē vai nē.

"Tik tālu, kamēr tas ir brīvprātīgs pasākums, arodbiedrībai pretenziju nav," paziņoja Rusanovs.

Pēc viņa sacītā, līdz ar pilotprojekta ieviešanu mediķiem parādīsies iespēja nopelnīt papildus naudu esošā dienesta finansējuma ietvaros. Rusanovs atzīmēja, ka aktīvu interesi par šo iniciatīvu pauduši jaunie speciālisti.

Taču arodbiedrības vadītājs pateica, ka pilotprojektā pastāv riski, kas saistīti ar operatīvā transportlīdzekļa vadīšanu.

"Pieņemu, ka dažiem kolēģiem varētu būt problēma vadīt operatīvo transportlīdzekli, dēļ tā gabarītiem, līdz ar to iespējamas avārijas. Bet tajā pašā laikā speciālu brigāžu personāls tiek apmācīts ekstrēmas braukšanas skolā," pateica Rusanovs.

Ātrā palīdzība - Sputnik Latvija
Ātrā palīdzība Latvijas stilā: "sāp kāja – ej pie psihoterapeita"

Iepriekš ātrās palīdzības darbinieki pauda negatīvu viedokli par NMPD piedāvājumu, norādot, ka tādā veidā neatliekamās palīdzības brigāde varētu zaudēt brīžiem visaktuālāko cilvēka dzīvības glābšanā — pāris lieku roku.

"Ja mēs vairs nebūsim trīs, tad šādā gadījumā tas būs katastrofāls roku trūkums. Atdzīvinot cilvēku, nepietiek ar četrām rokām. Šoferis šādās reizēs ir neaizstājams un mums ļoti palīdzēja," pastāstīja Latvijas Avīzei sertificētais ārsta palīgs Romāns.    

Ziņu lente
0