Lai mani iemāca: Latvijā samazinās otrgadnieku skaits

© Sputnik / Roberts VicupsKlase
Klase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas skolas meklē un atrod veidus, kā samazināt otrgadnieku skaitu: pēdējo astoņu gadu laikā viņu skaits ir samazinājies trīskārtīgi.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Katru gadu Latvijā kļūst mazāk skolēnu, kuri atstāti mācīties uz otro gadu, vēsta LTV7.

Katru gadu otrgadnieku kļūst arvien mazāk, pēdējo astoņu gadu laikā viņu skaits ir samazinājies trīskārtīgi.

Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā bērnu vecāki tikās ar latviešu valodas mācību grāmatu autoriem

Šajā mācību gadā atkārtoti programmu apguva 1375 bērni, savukārt pirms astoņiem gadiem šādu bērnu bija 5 500.

Visbiežāk uz otru gadu paliek pirmklasnieki (264 šogad) un devīto klašu skolēni (261 bērns). Tas saistīts ar to, ka daži bērni atnāk uz skolu nesagatavoti, savukārt devīto klašu skolēni netiek galā ar valsts eksāmeniem.

"Mēdz būt gadījumi, kad uz otru gadu paliek veselības vai citu problēmu dēļ. Taču parasta statistiski vidējā situācija ir, ka skolēns patiešām nesadarbojas ar skolotāju," pastāstīja Valsts izglītības kvalitātes dienesta pārstāvis Ivans Jānis Mihailovs.

Lai izslēgtu risku palikt uz otru gadu, skolēnam ir jāmācās vismaz uz četriniekiem. Līdz astotajai klasei skolēns ar sliktām sekmēm var censties izlabot savas atzīmes, mācoties divas nedēļas vasarā, taču ar vienu atzīmi, kas zemāka par četrām ballēm, viņš tomēr var pāriet nākamajā klasē. Savukārt pēc devītās klases ar "trijnieku" mācību gadu pabeigt jau nedrīkst. Turklāt devītajā un divpadsmitajā klasē jānokārto vēl arī valsts eksāmeni.

Ceļojums - Sputnik Latvija
Mediji: kopš 1990. gada Latvija zaudējusi tikpat cilvēku, cik Pirmā pasaules kara laikā

"Emocionālajā ziņā bērnam, protams, ir nepatīkami. Taču mēdz būt gadījumi, kad bērns saka, ka viņam esot vienalga. Iespējams, klasē izveidojušies slikti sakari, iespējams, mājās nav vislabvēlīgākie apstākļi. Un visa dzīva viņam liekas mokoša," pateica skolu psihologu asociācijas valdes locekle Sanita Paula.

Tas ir viens no iemesliem, kādēļ 2012. gadā Latvijā pārstāja atstāt skolēnus uz trešo gadu. Tā vietā skolēniem ar sliktām sekmēm tiek norīkotas papildus mācību nodarbības.    

Ziņu lente
0