Ienira un neiznira: glābēji izvilkuši no Latvijas ūdenstilpnēm piecus noslīkušos

© Sputnik / Sergey MelkonovPludmale
Pludmale - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labs laiks savienojumā ar brīvdienām palielināja glābēju darba apjomu: sestdien vien, 26. maijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki izvilkuši no Latvijas ūdenstilpnēm piecu cilvēku līķus.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) informāciju, sestdien, 26. maijā, glābēji izvilkuši no ūdens piecu noslīkušo līķus, vēsta Mixnews.lv.

Viens no nelaimes gadījumiem notika Jūrmalas karjerā, kur cilvēks ienira un neiznira. Uz negadījuma vietu ieradušies VUGD darbiniekiem jau nebija ko glābt. No ūdens izvilka nirēja līķi.

Pludmale Jūrmalā - Sputnik Latvija
Uz Jūrmalu bez rindas: kā var ātri un viegli iegādāties caurlaidi

Cits noslīkušais tika atrasts dīķi Gulbenes novadā. Glābēji izvilka līķi un nodeva to policijai. Vēl noslīkušo cilvēku līķi tika izvilkti no ūdenstilpnēm Apes un Viļānu novados.

Pērn Gulbenes karjerā noslīka 13 gadus vecs zēns. Viņš peldējās kopā ar saviem draugiem, kuri centās glābt biedru, kad viņš sāka slīkt, taču viņu darbības nevainagojās ar panākumiem. Savukārt Vecāķu pludmalē 9 gadus vecs zēns, aizpeldot līdz bojām, nespēja patstāvīgi atgriezties atpakaļ — nepietika spēka, kā viņš pats atzina. Toreiz glābēji ar laivu nogādāja bērnu līdz krastam, kur viņu sagaidīja vecmāmiņa, kura pastāstīja, ka nepaspēja pasekot līdzi mazdēlam.

Vien pirmajos divos vasaras mēnešos 2017. gadā Latvijā noslīka 46 cilvēki. Savukārt 2016. gadā 110. VUGD atzīmēja, ka patiesībā noslīkušo skaits ir daudz lielāks, vienkārši glābēju statistikā nonāk tikai tie līķi, kurus izvilkuši viņi.

Vainīga valdība un alkohols

Turklāt tika ziņots, ka Latvija ieņem pirmo vietu Eiropā pēc noslīkušo skaita uz vienu iedzīvotāju. Eksperti apgalvoja, ka šāda situācija izveidojusies dēļ tā, ka varas iestādes maz velta uzmanības traģēdiju brīdinājumiem uz ūdens: netiek veiktas informatīvās kampaņas, bērniem nemāca peldēt. Kā rezultātā ap 40% Latvijas iedzīvotāju neprot turēties uz ūdens vispār, savukārt, kad redz slīkstošu cilvēku, tad nezina, kā pareizi jāsniedz viņam palīdzība.

Liepāja - Sputnik Latvija
Jūra ieņem Latvijas teritoriju

Taču vērts atzīmēt, ka visbiežāk cilvēki slīkst dēļ tā, ka atļaujas iedzert alkoholu pirms došanās ūdenī. Tāpat bieži bojā iet pārgalvji, kuriem patīk izrādīties uz ūdens, vai vienkārši peldēties nepazīstamās vietās. Pievilt var arī organisms, kad karstā laikā cilvēks, kurš pārkarsis saulē, pārāk ātri ieiet aukstā ūdenī.

VUGD aicina iedzīvotājus ievērot piesardzību, atpūšoties pie ūdens, savukārt, pamanot slīkstošu cilvēku, uzreiz zvanīt pa tālruni 112.    

Ziņu lente
0