Eksperte pastāstīja, kad Rīgā atgriezīsies ievu tīklkode

© Sputnik / Николай Хижняк / Pāriet pie mediju bankasСамшитовый лес в Краснодарском крае
Самшитовый лес в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts augu aizsardzības dienesta darbiniece nomierināja iedzīvotājus – viņa ir pārliecināta, ka šogad ies bojā lielākā kāpuru.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Baltais tīklojums ar ievu tīklkodes kāpuriem, kas ietinis kokus Rīgā, parādās reizi vairākos gados, intervijā radio Baltkom pastāstīja Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Augu integrētās aizsardzības nodaļas vadītāja Antitra Lestlande.

Viņa piezīmēja, ka līdz ar tehnoloģiju attīstību informāciju par kodi saņēmis liels skaits cilvēku.

"Šī kaitnieka parādīšanās nav jaunums. Tāpat jau notika 2006. gadā. Vienkārši tolaik sociālie tīkli vēl nebija tik populāri. Nav jābīstas no tā, ka tagad kode parādīsies ik gadus. Parasti tā notiek reizi vairākos gados. Varam gaidīt, ka pēc 10-12 gadiem tā atkal parādīsies," – skaidroja Lestlande.

Saskaņā ar ekspertu novērojumiem, zvanus ar sūdzībām par ievu tīklkodi, kas savairojusies kokos, augu aizsardzības dienests saņēmis tikai no Pārdaugavas.

"Cietuši visi ievu koki Imantā, Zolitūdē, Iļģuciemā. Dzirdēju versiju par to, ka Pārdaugavā nav tik daudz mazo putnu, kuri ir šīs ievu tīklkodes dabiskie ienaidnieki. Piemēram, laukos tādas ainas nav, tur ir daudz sīko putnu, kuri dzīvo krūmājos, vij ligzdas un pārtiek no šiem kāpuriem," – stāstīja Lestlande.

Черемуховая моль опутала деревья в Риге - Sputnik Latvija
Rīgu iekarojuši kāpuru pulki: rīdzinieki pūlas cīnīties ar ložņājošajām radībām

Eksperte mierināja iedzīvotājus: lielākā daļa kāpuru ies bojā, jo viņiem nepietiks pārtikas, lai iekūņotos. Izdzīvojušos var iznīcināt mehāniski. Apsmidzināt kokus ar indīgām vielām ir aizliegts.

Ieprekš vēstīts, ka rīdzinieki sociālajos tīklos aktīvi stāsta par tautas metodēm cīņā ar kaitniekiem. Piemēram, populārs ir padomes apstrādāt cietušos kokus ar dzērienu Coca-Cola.

Pavisam izmisuši iedzīvotāji, neskatoties uz VAAD aizliegumu, stāsta par vietām, kur var paslepus iegādāties Krievijā ražoto līdzekli "Iskra", kas, iespējams, ir vienīgais palīgs pret rāpojošo nelaimi.

Ziņu lente
0