EK iesaka Latvijai pārtraukt aplikt ar nodokļiem trūcīgos

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savos ieteikumos Brisele atzīmēja, ka Latvijas valdībai ir jācenšas samazināt sabiedrībā vērojamā nevienlīdzība. Ieteikts arī samazināt valsts budžeta deficītu un celt valsts pārvaldes sistēmas efektivitāti.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Eiropas Komisija no jauna kritizēja Latviju jautājumā par veselības aprūpes reformu, kā arī norādīja uz pārlieku smagu nodokļu slogu cilvēkiem, kuri saņem mazas algas, informēja Latvijas radio ziņu dienests.

Kalkulators - Sputnik Latvija
Veselāki nekļūšot: Eirokomisija nav apmierināta ar nodokļu reformu Latvijā

EK jau vairākus gadus pievērš uzmanību ES valstu iedzīvotāju nevienlīdzības mazināšanai. Baltijas valstīs iedzīvotāju bagāto un nabago slāņu ienākumu starpība ir viena no lielākajām Eiropā. EK iesaka Latvijai noteikt citas nodokļu bāzes, nevis aplikt ar nodokļu slogu zemo algu saņēmējus.

Tāpat Eiropas Komisija ieteikusi nodrošināt ciešāku saikni starp izglītības sistēmas piedāvājumu un pieprasījumu darba tirgū, kā ari uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Šajā kontekstā uzsvērts, ka jaunā veselības aprūpes reforma var pasliktināt atsevišķu iedzīvotāju kategoriju stāvokli. Valsts finansējamo medicīnisko pakalpojumu sasaiste ar sociālajām iemaksām var novest pie tā, ka daļa iedzīvotāju zaudēs piekļuvi pilnam veselības pakalpojumu spektram.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis pauda, ka veselības aprūpes reforma ietver zināmu risku mazināt medicīnisko pakalpojamu pieejamību dažu kategoriju iedzīvotājiem. EK iesaka uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, teica politiķis.

Денежные сбережения - Sputnik Latvija
Latvijā palielinās plaisa starp bagātajiem un trūcīgajiem

Viņš atzina, ka nav viegli atrast līdzsvaru starp atbalstu trūcīgajiem iedzīvotāju slāņiem un budžeta deficīta samazināšanu, tāpēc ir svarīgi cīnīties pret ēnu ekonomiku: daudzi Latvijas iedzīvotāji nemaksā nodokļus, tāpēc budžets ir visai mazs.

Dombrovskis piebilda, ka Latvijas gadījumā nodokļu ienākumi procentos no IKP veido vienu no zemākajiem rādītājiem ES, un norādīja, ka tādā situācijā ir grūti finansēt nozares nepieciešamajā apjomā.

Briselē uzskata, ka Latvijas valdībai citastarp jāpievērš uzmanība arī valsts aparāta efektivitātes celšanai, arī pašvaldību līmenī. EK ieteica Latvijai arī turpināt uzņēmumu bankrotēšanas procesa pilnveidošanu.

Ziņu lente
0