Nodrošiniet darbu, mājokli un skolu: apstākļi Latvijā biedē emigrantus

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasВ международном аэропорту
В международном аэропорту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ir jāatgriež latviešu tauta mājās, nevis jāplāno absurds – trešo valstu pilsoņu darbaspēks", uzskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, taču nevar nodrošināt ar darbu, mājokļiem un skolām potenciālos reemigrantus.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Uz ārvalstīm aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju atpakaļ saukšanai izstrādātā projekta koordinatori organizējuši pārrunas ar gandrīz 600 cilvēkiem, un atgriezties piekritušas tikai piecas ģimenes. Vēl 50 ir gatavi doties uz Latviju, ja būs piemērots darbs, atradīsies mājoklis un mācību iestādes bērniem, raksta Latvijas Avīze.

Bagāžas iekraušana lidmašīnā - Sputnik Latvija
Dažkārt viņi atgriežas: nosaukti reemigrācijas iemesli

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) apstrādājusi jaunākos projekta rezultātus un uzsvēra, ka "Ir jāatgriež latviešu tauta mājās, nevis jāplāno absurds – trešo valstu pilsoņu darbaspēks".

VARAM atzina, ka vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju krīzes ietekmē bija spiesti doties strādāt uz ārzemēm.

"Protams, cilvēku aizplūšanai no valsts bija sekas, un, uz tām reaģējot, tika izstrādāts Ekonomikas ministrijas Reemigrācijas plāns. Diemžēl jāsaka, ka tas ietvēra ļoti birokrātisku pieeju un realitātē ne tuvu nesasniedza vēlamo rezultātu – tautiešu atgriešanu mājās. Jauns reemigrācijas plāns nav radīts, un, iespējams, ka tāds nemaz nav vajadzīgs, taču ir vitāli svarīgi nodrošināt vienas pieturas principu, nosakot institūciju, kas sniegtu konsultācijas valsts piederīgajiem, kuri vēlas atgriezties savās dzimtajās mājās – Latvijā," – paziņoja ministrijā.

Latvija saskārusies ar iedzīvotāju masveida aizplūšanu pēdējos gados – pēc valsts iestāšanās ES darbspējīgie pilsoņi aizvien biežāk brauc uz darbu ārzemēs, uz ekonomiski labklājīgām valstīm. Latvijas valdība meklē iespējas veicināt pilsoņu atgriešanos dzimtenē. ĀM izstrādā speciālu likumu latviešu diasporas atbalstam ārzemēs.

Ar čemodāniem - Sputnik Latvija
Kučinskis par emigrantiem: Anglijā alga ir reizi nedēļā, un krodziņš blakus

Februārī darbu sāka pilotprojekts, kura mērķis ir palīdzēt atgriezties dzimtenē darba emigrantiem. Šiem nolūkiem atvēlēti 425 tūkstoši eiro. Programmas ietvaros visos Latvijas reģionos darbu sākuši koordinatori. Viņu uzdevums ir veidot saziņu ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, lai noskaidrotu viņu vajadzības un problēmas, kas neļauj atgriezties dzimtenē. Tāpat viņu pienākums ir iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem. Projektu koordinē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Pirmās sarunas ar latviešiem ārvalstīs apliecināja, ka cilvēkus visbiežāk no atgriešanās atbiedē grūtības ar atbilstoša darba meklējumiem, mājokļa un bērnu izglītības jautājums. Dažiem radies arī valodas jautājums – daudzi emigranti jau aizmirsuši latviešu valodu un daudz labāk sarunājas angliski. Tāpēc viņi meklē darbu uzņēmumos, kuros darbā jāizmanto angļu valoda.

Ziņu lente
0