Saeimas komisija neuzskata par nepieciešamu aizliegt KF kabeļtelevīzijas kanālus

CC0 / pixabay / Просмотр телевизора
Просмотр телевизора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Saeimas Nacionālās drošības komisija sagatavoja likumprojektu, kas paredz ierobežot līdz 10% pamata paketēs iekļautos telekanālus, kuri nestrādā kādā no ES valodām.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Latvijas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija secinājusi, ka nebūtu mērķtiecīgi aizliegt Krievijas telekanālu iekļaušanu kabeļtelevīzijas operatoru pamata paketēs, vēsta RIA Novosti korespondents.

Kompānijas Lattelecom un Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji, tiekoties ar komisijas locekļiem, norādīja, ka mēģinājumi ierobežot Krievijas telekanālus novedīs pie TV programmu nelegālas izplatīšanās.

Krievijas vēstnieka Latvijā Jevgēņija Lukjanova preses konference - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība par draudiem ierobežot telekanālus: taisnība acīs kož

Iepriekš Saeimas Nacionālās drošības komisija sagatavoja likumprojektu, kas paredz ierobežot līdz 10% pamata paketēs iekļautos telekanālus, kuri nestrādā kādā no ES valodām.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs pauda viedokli, ka Latvijas valdība attīra informācijas telpu, pieņemot diskriminējošus likumus – politiķis komentēja Latvijas likuma grozījumu projektu, kas paredzēts televīzijas pārraižu ierobežošanai krievu valodā un var kaitēt Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju interesēm.

Latvijā dzīvo 2 miljoni cilvēku, kuru vidū 40% ir krievvalodīgie. Populārākie valstī ir Krievijas telekanāli.

Baltijas valstu varasiestādes jau vairākkārt kavējušas Krievijas mediju darbu. Piemēram, no Lietuvas tika izraidīta VGTRK korespondenta Pāvela Zarubina uzņemšanas grupa. 2015. gada oktobrī Igaunijas varasiestādes aizturēja robežcaurlaides punktā Koidula VGTRK korespondenta Nikolaja Vasiļjeva uzņemšanas grupu. 2014. gada aprīlī Lietuvas ĀM noraidīja RIA Novosti korespondentes Irinas Pavlovas akreditācijas lūgumu, nepaskaidrojot iemeslus.

Telekanāla "RTR Planeta" darbību Latvijā divreiz apturēja Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome. Nacionālā apvienība ierosina jau šajā Saeimas sasaukumā spert soļus ar mērķi aizsargāt Latvijas informatīvo telpu, valdošās koalīcijas partiju sapulcē vienojoties ar Krievijas telekanālu ierobežošanas plānu Latvijas teritorijā.

NEPLP divreiz apturējusi Krievijas kanāla "RTR Planeta" translāciju valsts teritorijā. Šī lēmuma sakarā Krievijas ĀM paziņoja, ka Latvijas kurss pretī totālai krievvalodīgo mediju cenzūrai ar jebkuriem līdzekļiem neatbilst paziņojumiem par eiropeisko vērtību ievērošanu un ignorē vārda un preses brīvības pamatprincipus.

Студия вещания телеканала Россия на страны ближнего зарубежья - Sputnik Latvija
Lietuvā gatavi tiesāties par tiesībām skatīties Krievijas kanālus

Pie tam Latvijas valdība nenoliedz, ka digitālo tehnoloģiju un interneta televīzijas laikmetā aizliegumi ir neefektīvi un pat mudina Latvijas iedzīvotājus izmantot nelegālo televīzijas apraidi.

Turklāt lēmums var skart ne tikai "svešos", bet arī "savējos" telekanālus – aprīļa sākumā NEPLP skaidroja, ka Sputnik materiālu izmantošana sabiedrisko mediju vietnēs un sociālajos tīklos ir nepieņemama. Kanāla LTV vadība iebilda un paziņoja, ka redakcijas politiku nemainīs. Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un RT galvenā redaktore Margarina Simoņana augstu novērtēja LTV principiālo viedokli un apsolīja turpmāk skatīties šo kanālu.

Ziņu lente
0