"Kāpēc runājat krieviski" nevis "paldies": Rīgas radiostacijas ikdiena

© Sputnik / Grigory Sysoev / Pāriet pie mediju bankasРабота радиостанции
Работа радиостанции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Radioklausītājs laimēja dāvanu, taču vispirms apjautājās raidījuma vadītājai, kāpēc viņa sākusi sarunu krievu valodā.

RĪGA, 23. maijs — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins pievērsa uzmanību atgadījumam radio ēterā: klausītājs, kam raidījuma vadītāja piezvanīja, lai paziņotu, ka viņš saņēmis dāvanu, pēkšņi apjautājās: "Bet kāpēc jūs ar mani runājat krieviski?"

Mamikins aprakstīja situāciju savā lapā Facebook. Publikācija izpelnījās lielu skaitu komentāru, citu starpā savu viedokli pauda arī radioraidījuma vadītāja.

Eirodeputāts pastāstīja, ka radio "Skonto plus" ēterā, kas raida krievu valodā, 22. maija rītā notika akcija, kuras ietvaros radio dāvina klausītājiem dāvanas karti degvielas iegādei DUS "Circle K" 20 eiro vērtībā.

"Dīdžejs Oļesja Šaļecka šodien pl. 12:20 piezvanīja Gulbenes iedzīvotājam Ingum. Ko parasti saka cilvēks, ja viņam kaut ko dāvina? Nu, saka "paldies", "jūtos glaimots", "ļoti patīkami", vismaz "aha". Ko Šaļeckai atbildēja gulbenietis Ingus? "Kāpēc jūs tagad ar mani runājat krieviski?" Lieliski," – stāstīja Mamikins.

Mamikina publikāciju komentēja arī pati Oļesja Šaļecka. Viņa uzskata, ka klausītāja jautājums nav pelnījis nosodījumu.

"Viņš pavaicāja "kāpēc jūs runājat krieviski, ja "Skonto" un "Radio Tev" ir latviešu stacijas. Viņš vienkārši nezina, ka pastāv "Skonto plus" (mēs raidām tikai Rīgā) un, piemēram, nodomāja, ka tas ir joks," – rakstīja raidījuma vadītāja.

Citi diskusijas dalībnieki izteica pieņēmumu, ka "puisis nodomājis, vai nepārbauda viņa lojalitāti".

Daži apgalvoja, ka EP deputāts visur saskata rusofobiju. Ja "nebūtu histērijas ap valodu, provokāciju no valdības puses, varbūt dzirdētu viens otru labāk un celtu valsti kopā," – uzrakstīja Alina Gulane, kura pastāstīja, ka dzīvo Anglijā. Citi viņai nekavējoties apvaicājās, kas viņai neļauj "celt valsti".

Pats Mamikins atbildēja vienam no apmeklētājiem, kurš izteicās par rusofobiju: "Es izdzirdēju to, kas bija ēterā. Ne vairāk, ne mazāk. Bet par rusofobiju uzrakstījāt jūs. Es to pat nepieminēju." Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu ir svešvaloda, lai arī 40% valsts iedzīvotāju tā ir dzimtā valoda.

Valodas likuma ievērošanu Latvijā kontrolē Valsts valodas centrs. Tā uzmanības lokā ir politiķi, kuri ļaunprātīgi lieto krievu valodu vai vāji pārvalda latviešu valodu, uzņēmēji, kuri izmanto nelatviskas izkārtnes, uzņēmumi un organizācijas, kuri izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki ar klientiem nerunā latviski, viesizrādes un pat skolu izlaiduma pasākumi.

Šī gada janvārī VVC pat laida klajā lietotni "Valodas draugs". Jebkurš lietotājs tagad var nosūtīt informāciju par valodas normu pārkāpumiem vai uzslavēt par latviešu valodas lietošanu.

Покупатели оплачивают покупки в гипермаркете - Sputnik Latvija
Te ir Latvija, mācies valodu, ēzeli: brits apmeklējis veikalu Latvijā

Ar latviešu valodas prasmju trūkumu vai nevēlēšanos runāt latviski saistītas konfliktsituācijas rodas regulāri un tiek plaši apspriestas.

Uzbrukumiem nereti pakļauti veikalu kasieri, kuri sāk sarunu ar pircēju krievu valodā. Piemēram, pērnuruden plašu rezonansi radīja pircējas un kasieres strīds Maxima veikalā. Saruna sākās ar to, ka pārdevēja nosauca pirkuma summu krieviski, bet pircēja Ieva Brante pieprasīja apkalpot viņu valsts valodā. Rezultātā izcēlās strīds ar draudiem izsaukt nezināmu "specbrigādi" no vienas puses un pašvaldības policiju – no otras. Noskaidrojās, ka kasiere ir latviete un valodu prot, vienkārši pie pircējas vērsusies krieviski, jo viņai šķitis, ka pircēja ir krieviete. Abas sievietes sarunājās latviešu valodā, izņemot kasieres frāzi par čeka summu, kas izskanēja pašā sarunas sākumā.

Ziņu lente
0