Alus festivāls Rīgā: simtiem ražotāju un daudz miežagrauda draugu

© Sputnik / Sergey MelkonovПосетитель фестиваля дегустирует пиво
Посетитель фестиваля дегустирует пиво - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kultūras ministrija uzskata, ka alus tradīcijas Latvijai ir svešas, un aizliedza "LATVIABEERFEST 2018" organizatoriem izmantot jubilejas logo "Latvija - 100"

RĪGA, 23. maijs — Sputnik, Jevgēņijs Leškovskis. Jau šodien, 23. maijā Vērmanes parkā darbu sāks tradicionālais alus festivāls LATVIABEERFEST, kas ilgs līdz vēlam svētdienas vakaram un uzstādīs vairākus rekordus.

Festivāla organizators Andrejs Šikors pastāstīja Sputnik Latvija, ka viens no rekordiem ir dalībnieku skaits. Šoreiz festivālā nolēmuši piedalīties aptuveni 100 uzņēmumi: no Latvijas sabrauks visi – gan lielas, gan pavisam mazītiņas alusdarītavas, kā arī ražotāji no Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Krievijas, Vācijas, Anglijas un Beļģijas.

Vēl viens rekords: organizatori plāno sapulcēt simtiem tūkstošu viesu.

© Sputnik / Eugene LeshkovskyAndris Ameriks, Vladimirs Barskovs un Andrejs Šikors - trīs Latvijas alus spēkavīri
Андрис Америкс, Владимир Барсков и Андрейс Шикорс (справа): три пивных богатыря Латвии - Sputnik Latvija
Andris Ameriks, Vladimirs Barskovs un Andrejs Šikors - trīs Latvijas alus spēkavīri

Jaunā dzīvē ar jaunu krūzi

"Šogad mūsu festivālam ir jauns logo un jaunas firmas alus krūzes, ar kurām apmeklētājiem, tāpat kā pagājšreiz, būs īpašas cenas alum. Un šoreiz iemīļotā dzēriena pietiks visiem atliku likām," – teica Šikors.

Festivāla alus krūzes Latvijā jau ieguvušas kolekcijas vērtību – ar tām mainās un izstāda īpašās izsolēs.

© Sputnik / Sergey MelkonovFestivāla apmeklētājs fotografē alus krūzi
Посетитель фестиваля фотографирует телефоном бокал с пивом - Sputnik Latvija
Festivāla apmeklētājs fotografē alus krūzi

"Mēs gribējām, lai šogad mūsu logo tiktu norādīts arī otrs – "Latvija – 100", jo šis taču ir valsts svētku gads. Taču Kultūras ministrija aizliedza mums izmantot logotipu – viņi uzskata, ka festivāls nekādi nepopularizē Latvijas tradīcijas. Bet alu šajā zemē sāka darīt ilgi pirms mūsu valsts parādīšanās!" – uzsvēra Andrejs Šikors.

Jau viduslaikos alu darīja Bauskā – pilī, kas vilina tūristus vēl joprojām. No turienes alus vests pārdošanai uz Rīgu, kur tas bija ļoti iecienīts.

Dažas valsts alusdarītavas šogad laidušas klajā īpašu – Latvijas simtgadei veltītu alu. To starpā pirmā bija alusdarītava "Bauskas alus".

Tās direktors Vladimirs Barskovs sarunās ar žurnālistiem vienmēr uzsver, ka alus ir tradicionālākais dzēriens Latvijā. Būtu grēks to apstrīdēt.

© Sputnik / Sergey Melkonov"Bauskas Alus" produkcija
Продукция пивоваренной фабрики Bauskas Alus - Sputnik Latvija
"Bauskas Alus" produkcija

"Saņēmām lielu skaitu pieteikumu arī no ārvalstu tūrisma organizācijām. Liels skaits ārzemnieku plāno apciemot mūsu pilsētu tieši alus festivāla dēļ. Būs daudz apmeklētāju no Krievijas, vācu, skandināvu. Statistika liecina, ka vairāk nekā 70% festivāla apmeklētāju ir tūristi, kuri pie mums atvelk elpu ar pilnu krūti. Protams, pēc tam viņi stāsta par festivālu savā dzimtenē un piesaista Rīgai vēl lielāku skaitu viesu," – stāsta Andrejs Šikors. Būs viss kas.

Ne tikai alus

Šogad LATVIABEERFEST ilgs piecas dienas – līdz 27. maijam. Protams, festivālā būs ne tikai alus, būs arī vietējo un ārvalstu ražotāju bezalkoholiskie dzērieni un Latvijas kulināru delikateses. Festivāla ietvaros notiks arī Riga Restaurant Week un Riga Wine Week (te apmeklētāji varēs izbaudīt tikai vietējos Latvijas vīnus)

Šogad festivāla organizatori izvēlējušies moto "Tu baudi garšu" – protams, visvisādas garšas.

Festivālā strādās Riga Craft Beer Week, kur apmeklētāji varēs nogaršot ne tikai mazo alusdarītavu, bet arī burtiski ģimenēs darītus dzērienus. Piemēram, būs ļoti rets produkts no Kolnasētas un visjaunākās alusdarītavas – Teika dzēriens. Riga Craft Beer Week ieplānots kā savdabīgs festivāls festivālā, kur alus būs īpašs, skatuve – pašiem sava, tāpat kā muzikanti.

© Sputnik / Igor MaidenLATVIANBEERFEST 2017
Пивной фестиваль - Sputnik Latvija
LATVIANBEERFEST 2017

Gaidāms milzums alus konkursu un dziesmu jūra, kuru pavadījumā atpūta ir pavisam sirsnīga. Piemēram, sestdien uzstāsies ukraiņu grupa, kura ar slāvu tautas instrumentiem izpilda lieliskas "alus kompozīcijas". Uzstāsies arī viesi no Krievijas – MOSCOW BEATBALLS.

Festivālā piedalīsies desmitiem dažādu radošo kolektīvu, pārsvarā – no Latvijas. Mūziku, konkursus un alus ziņas translēs speciāla radiostacija BEER-FM – "uz alus viļņa".

Festivāls un tā kultūras programma ir paplašināti: 23. un 24. maijā – no 15:00 līdz 23:00, 25. un 26. maijā – no 12:00 līdz 03:00, bet svētdien (vakarā tiks apbalvoti festivāla labākie alusdarītāji) — no 12:00 līdz 23:00, lai pirmdien neviens nejauši darbu nenogulētu…

Ziņu lente
0